15 Δεκ 2009

KAI KATI XΡIΣTOYΓENNIATIKO



Πολλές φορές το ταξίδι είναι το μέσο. Αλλες φορές μέσα από το ταξίδι αναπολείς και απομονώνεσαι σε μια αναζήτηση που σε παρενοχλεί σιγά σιγά. Μέσα από τις μνήμες που καθόρισαν τη πορεία μιας ζωής και έδωσαν χώρο στις υποψίες για τις επιλογές σου, για όλα αυτά που έκανες και δεν ήταν αρκετά να ανταποκριθούν σε όλα αυτά που ξέχασες ή δεν μπόρεσες να κάνεις.

Η Τρίτη ηλικία είναι κάτι που το παθαίνεις εντελώς ξαφνικά. Ολη σου τη ζωή έχεις την πεποίθηση ότι ελέγχεις τα πράγματα όπως έκανες όλα τα χρόνια, μέσα από τη σιγουριά που κέρδισες με πολλή προσπάθεια, και φθάνει μια στιγμή που ενώ ατενίζεις από την κορυφή, συνειδητοποιείς στο τέλος, ότι αφήνεις όλο και περισσότερο το σχοινί, πίσω σου, πιστεύοντας ότι ανήκουν στο περιθώριο, τα παρακολουθείς να απομακρύνονται από την κατοχή και την οπτική σου, δίχως να είσαι πια συμμέτοχος, μπερδεύεται η κρίση σου, αλλάζει η ισορροπία σου, αλλά το σίγουρο είναι ότι είσαι εσύ στο περιθώριο πλέον!

Και τότε όλα αλλάζουν και ενδύονται τον μανδύα της θλίψης. Και τούτο όχι γιατί είχες την διάθεση ή την πρόθεση να είσαι έτσι εξ’ επιλογής, αλλά τα πράγματα έτσι διαμορφώθηκαν, κάποιος άλλαξε τις συντεταγμένες και η αναζήτησή σου γίνεται πλέον εξ’ ανάγκης, μόνο από την οικογένειά σου, έτσι όπως σήμερα αντιπροσωπεύεται, σε κάποιο οίκο ευγηρείας. Εξ επιλογής… άλλων φυσικά. Για το καλό σου βεβαίως. Αφού σήμερα πλέον ο χρόνος είναι λίγος και οι δραστηριότητες των κατιόντων σου πάμπολλες, με αποτέλεσμα εσύ να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση επιμελημένης ατημελησίας, διψώντας ακόμη για λίγο χρόνο.

Ευτυχώς κάποιες φορές υπάρχουν μικρές αναλαμπές στις αναζητήσεις των ελάχιστων επιλογών σου να απομακρυνθείς από την καθημερινότητα που δεν την δαμάζεις πλέον, κάνοντας μια προσπάθεια να συνδεθείς με το παρελθόν που σου γλίστρησε μέσα από τα χέρια. Είναι αυτό το εξοχικό που λες και έχει μείνει αλώβητο από τις ορδές των «βαρβάρων» έχει γίνει το ορμητήριό σου, ο χώρος σου για να συμπληρώνεις τις μπαταρίες σου ευτυχώς από μια γεμάτη ζωή, που με δεξιοτεχνία σε κράτησε αξιοπρεπή, ισορροπώντας μέσα στα πράγματα. Και το παράξενο είναι ότι όλη αυτή την ενέργεια την άφησαν απείραχτη, ποιος ξέρει γιατί, ίσως επειδή για να δεις.. πρέπει να προσπαθήσεις. Και σήμερα κατανοητό είναι το εύληπτο.

Και πώς να είναι εύληπτο ένα τοπίο που σε συνοδεύει μέσα από έρημες αποβάθρες, μακρινά φώτα που σε οδηγούν. Με την εστία κρύα να σε περιμένει. Ισως η μνήμη του καλοκαιριού είναι το κλειδί που σε κρατάει ζεστό... Και είναι η ανάγκη που σε σπρώχνει σε κάτι που πρέπει να ανακαλύψεις ακόμη. Σαν κάτι να θέλεις να κάνεις για να ολοκληρώσεις. Να πεις ότι τώρα πια αισθάνεσαι γεμάτος.

Είναι περίεργο πως ένα μικρό σκυλάκι που δειλά δειλά την πρώτη φορά ήρθε δίπλα σου και κέρδισε την εμπιστοσύνη σου στην αρχή, μαθαίνοντάς σε την δεύτερη φορά, αναγνωρίζοντας την παρουσία σου την Τρίτη, περιμένοντας πότε θα πας την τέταρτη, και κάθε φορά με έκπληξη ανακαλύπτεις, πιο έντονα, ότι στις εβδομαδιαίες σου εξορμήσεις υπάρχει κάποιος που σε περιμένει ανυπόμονα, να σου κάνει χαρές, να νοιώσει την παρουσία σου, να σου δώσει την αγάπη του, να πάρει λίγα από τα χάδια σου, να συμπληρώσει τα κενά σου, και να μπερδεύεται στα πόδια σου, ζητώντας μόνο ένα κοκαλάκι.

Και τούτα τα Χριστούγεννα γι’ αυτό το μάθημα ζωής, επιβάλλεται μέσα σε όλα τα άλλα να αποδείξεις ότι έμαθες να είσαι φίλος, γιατί η φιλία είναι το μόνο συναίσθημα που πρέπει να είναι αμφοτεροβαρές, για να υφίσταται ακέραιο, και να αντέχει, γυρεύοντας ν' ακουμπήσει σε γενναίες στιγμές άλλων καιρών, τότε που αποζητούσε τη συμπαράσταση των παλιών συντρόφων και φίλων που 'χουν πια από καιρό, καταθέσει τα όπλα…

Μιχάλης Φαρσάρης

15.12.2009


22 Οκτ 2009

Το άρρωστο σχολείο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας
Ασφαλώς, αυτό που κυρίως βιώνουν οι μαθητές των ελληνικών Γυμνασίων και Λυκείων είναι μεταξύ άλλων ένα απάνθρωπο εξεταστικό σύστημα, που φορτώνει τους μαθητές με δυσβάσταχτο άγχος, που εξοντώνει τον προσωπικό τους χρόνο και τη δημιουργικότητα, που πνίγει δηλαδή κάθε χαρά της εφηβικής ηλικίας.
Γι' αυτό και ασφαλώς πρέπει να αλλάξει. Ομως δεν είναι μόνο το εξεταστικό σύστημα που αρρωσταίνει τα παιδιά στο σχολείο. Το ίδιο το ελληνικό σχολείο είναι ένα άρρωστο σχολείο, που παράγει καπνιστές, παχύσαρκους, σωματικά αδρανείς και μελλοντικά άρρωστους πολίτες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανευρωπαϊκής έρευνας Kidscreen, που πραγματοποιούμε τα τελευταία χρόνια, διαπιστώσαμε ότι οι Ελληνες μαθητές ηλικίας 12-18 ετών ξεπερνούν τους άλλους Δυτικοευρωπαίους συνομηλίκους τους στο κάπνισμα και στην παχυσαρκία, ενώ υπολείπονται σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η ψυχική υγεία, η σωματική ευρωστία, η συναισθηματική ισορροπία, η αυτονομία και οι σχέσεις με γονείς και συνομηλίκους.

Σε ό,τι αφορά τους γονείς, ένας στους τέσσερις εφήβους δηλώνει ότι οι γονείς του δεν έχουν αρκετό χρόνο να ασχοληθούν μαζί του και ένας στους πέντε ότι δεν διαθέτουν ούτε καν τον απαραίτητο χρόνο για να μιλήσουν μαζί του! Είναι φανερό πως η ελληνική οικογένεια, ένας από τους πιο ισχυρούς θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, φθίνει χρόνο με το χρόνο και μαζί της φθίνει η ιδιαίτερα προστατευτική δράση που ασκούσε επί χρόνια στη σωματική και ψυχική υγεία των μελών της. Γι' αυτό και ο ρόλος του σχολείου, που αποτελεί το έτερο φυτώριο ανάπτυξης αξιών, στάσεων και συμπεριφορών και βασικό φορέα εγκοινωνισμού των νέων, γίνεται όλο και πιο αποφασιστικός για την υγεία των παιδιών μας. Ετσι κι αλλιώς, η ανάπτυξη προγραμμάτων και υπηρεσιών υγείας στο σχολικό περιβάλλον είναι η πιο σημαντική επένδυση στην υγεία που μπορεί να κάνει μια οργανωμένη κοινωνία.

Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας δεν έθεσε ποτέ τα θέματα υγείας σε προτεραιότητα. Ναι μεν καταρτίστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια εκπαιδευτικοί, αλλά λίγοι. Διορίστηκαν υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας, με ανεπαρκή όμως υποστήριξη. Υλοποιήθηκαν προγράμματα Αγωγής Υγείας, αλλά περιορισμένα σε αριθμό και διάρκεια. Και, επιπλέον, τα προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία είναι προαιρετικά και απευθύνονται σε μικρές ομάδες μαθητών (συνήθως 15-30) και εκπαιδευτικών (1-2), εκτός ωρολογίου προγράμματος, απογεύματα ή Σαββατοκύριακα, δηλαδή λειτουργούν απαγορευτικά για τους περισσότερους μαθητές. Στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει συμβουλευτικό όργανο που να σχεδιάζει παρεμβάσεις με βάση τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα προβλήματα του σχολικού περιβάλλοντος. Η αναιμική διεύθυνση Αγωγής Υγείας που υπήρχε ενσωματώθηκε στην Περιβαλλοντική Αγωγή, συρρικνούμενη ακόμα περισσότερο. Στο δε ΕΣΠΑ 2007-2013 δεν υπάρχει εμφανής άξονας για τη χρηματοδότηση της Αγωγής Υγείας, δράσεις της οποίας εντάσσονται αποσπασματικά και περιστασιακά σε άλλους άξονες, χωρίς να διασφαλίζονται έτσι οι αναγκαίοι πόροι.

Είναι όμως εθνική ανάγκη το ελληνικό σχολείο να πάψει να είναι ένα άρρωστο σχολείο. Τα θέματα υγείας θα πρέπει να καταστούν μέρος, και μάλιστα σημαντικό, της καθημερινής ζωής της σχολικής κοινότητας. Και αυτό προϋποθέτει την ένταξη της Αγωγής Υγείας στο αναλυτικό πρόγραμμα, ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία πολλαπλής συμμετοχής. Ετσι μόνο η υπόθεση της υγείας θα μπορέσει να τεθεί στον πυρήνα της καθημερινής ζωής του σχολείου.

8 Σεπ 2009

Ο λόγος..σε εσάς!


Αγαπητοί φίλες και φίλοι
Είναι ίδιον του Ελληνα ο αιφνιδιασμός ;. Είναι ο χαρακτήρας του που τον προκαλεί την τελευταία στιγμή κάθε φορά , να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να διασώζει την αξιοπρέπειά του;
Είναι όντως επίκαιρο το ερώτημα, και τούτη τη στιγμή καλείται να δώσει την απάντησή του και το στίγμα του, σε αυτούς που κάνουν συστηματική προσπάθεια να τον εξωθήσουν στην παραπληροφόρηση . Το λόγο πλέον τον έχει ο ίδιος, ο οποίος μετά την παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας αλλά και την αποφυγή συνέχειας διάβρωσης της πολιτικής του συνείδησης, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του την κρίσιμη ώρα της κάλπης.
Ολο το προηγούμενο διάστημα φαντάζομαι υπήρξατε μάρτυρες της αφόρητης πίεσης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, αλλά και όλης της αντιπολίτευσης γενικότερα, για πρόωρες εκλογές. Μια απαίτηση κενή περιεχομένου, υποβοηθούμενη από όλα τα ΜΜΕ, μόλις δύο χρόνια μετά την προηγούμενη προσφυγή στις κάλπες το 2007. Πράγματι η απαίτηση ήταν εκλογές εδώ και τώρα. Αλλά.. ακούσατε μήπως κάποιο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση; Ακούσατε μήπως πολιτικές προτάσεις για την αναστροφή του αρνητικού πλέον κλίματος στην Οικονομία; Βεβαίως όχι!
Απλά όλη η διαδικασία στηρίζεται στην επιτακτική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες για εναλλαγή και μόνο της εξουσίας . Τόσο απλά! Τόσο ψυχρά! Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση του ’74 που ο Ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με γνώμονα την φθορά και μόνο της Κυβέρνησης, μετά από σχεδόν έξι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ , και την απαίτηση παράδοσης της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Μου έρχονται ανάγλυφα τα λόγια της Αννας Διαμαντοπούλου, υψηλόβαθμου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που πρόσφατα σε δηλώσεις της στο Ραδιόφωνο σε σχέση με την εκλογολογία είχε πει… (το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να αποδυναμωθεί επικεντρώνοντας την πολιτική του μόνο στην προσφυγή στις κάλπες, δίχως να αναδεικνύει πολιτικές θέσεις). Και τούτο απασχολούσε πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης , διότι ήταν προφανές ότι ο λαός κουραζόταν να βομβαρδίζεται συνέχεια από την στυγνή αναζήτηση της ευκαιρίας για την εναλλαγή της εξουσίας.
Τελικά η πίεση απέδωσε εν μέρει. Είμαστε μόλις ένα μήνα πριν την ανάδειξη νέας κυβέρνησης και τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Η ώρα να απαντηθούν καίρια ερωτήματα. Οι ασκήσεις επί χάρτου θα πρέπει να λάβουν σάρκα και οστά. Να αναμετρηθούν με τη λογική. Και αν αντέξουν. Όπως αντιλαμβάνεσθε όλα είναι ρευστά γύρω από τον απροσδιόριστο παράγοντα της αυτοδυναμίας.
Τα προβλήματα των δύο μεγάλων κομμάτων είναι διαφορετικά όσο διαφορετική είναι και η αντίληψή τους για την άσκηση της πολιτικής. Το μέγιστο από τα ζητούμενα για τη ΝΔ είναι η επανασυσπείρωση των οπαδών της, σε μια συγκυρία που σίγουρα είναι για γερά νεύρα. Ο Κώστας Καραμανλής θέτει ως άξονα της πολιτικής του το προσωποκεντρικό μοντέλο, αυτό που μέχρι τώρα του έδωσε το σταθερό προβάδισμα σε σχέση με τον αντίπαλό του στη συνείδηση του κόσμου σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων από τον ηγέτη που ασκεί Διοίκηση.
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του προφίλ του ηγέτη για τον Γιώργο Παπανδρέου. Είναι κάτι που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση εν όψει της κρισιμότητας της πολιτικής που υποθετικά θα πρέπει να ασκήσει έχοντας έτοιμες τις απαντήσεις για θέματα όπως το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου, ή ακόμη και τη νέα φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει η οποία αναπόφευκτα θα στραφεί όχι μόνο κατά των υψηλών αλλά και κατά των μεσαίων εισοδημάτων! Θέματα για τα οποία αναμένουμε κάποια διαφωτιστική διευκρίνιση.
Επομένως, ο αυριανός ψηφοφόρος καλείται σε λίγες εβδομάδες να διαλέξει την επόμενη ημέρα, όπου δεν θα αποφύγει τα επώδυνα μέτρα, αλλά θα επιλέξει το πρόσωπο ουσιαστικά που θα τα επιβάλει! Και εδώ είναι το ζητούμενο. Υποβόσκει έντονη η ανησυχία εκ μέρους των πολιτών που επιβάλλεται σε αυτό το σημείο να μας προβληματίσει. Η ζητούμενη αυτοδυναμία που θα χαρακτηρίσει την σταθερότητα του πολιτικού κλίματος αλλά και της σωστής επιλογής. Η οποία μέχρι στιγμής αποτελεί τον ευσεβή πόθο.
Είναι μια δύσκολη συγκυρία αφού μετά τα έξι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η φθορά δεν είναι καθοριστική να δώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Παρά τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, το ηγετικό προφίλ του Κώστα Καραμανλή αντιστέκεται και δίνει τη μάχη του σε κάτι που το έχουμε δοκιμάσει για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Το σύστημα του ΠΑΣΟΚ! Το οποίο σήμερα επανέρχεται απειλητικά, όχι επειδή παρουσιάζει μια πολιτική πρόταση αντάξια της συγκυρίας, αλλά επειδή προβάλλεται ως το αναγκαίο κακό. Που προσπαθεί μέσα από την ποσόστωση και τους μαθηματικούς τύπους- βλέπε τον παρόντα βάρβαρο εκλογικό νόμο- να πείσει ότι η εναλλακτική λύση για τη χώρα είναι ο Γ. Παπανδρέου. Και το ηγετικό προφίλ που προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει!
Ο Κώστας Καραμανλής κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει ακριβώς να αναδείξει το πρόβλημα και τη διαφορά, σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ίσως η κρισιμότερη μάχη που θα πρέπει να δώσει όταν ειδικά στο πρόσωπό του επικεντρώνονται οι προσδοκίες μιας ολόκληρης παράταξης. Να αναδειχθεί δηλαδή η ισχνή και αφυδατωμένη πρόταση της αντιπολίτευσης που μοναδικό στόχο έχει την εξασφάλιση της εξουσίας. Και κατόπιν με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη εξόδου της Οικονομίας από τα αδιέξοδα ολόκληρων δεκαετιών, στοχεύοντας στην πρόοδο με γνώμονα την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος.

30 Ιουν 2009

Το φάρμακο της διαφθοράς


...Ακουγα την πρόεδρο της Φινλανδίας Τάρια Χαλόνεν, κατά την εκεί επίσημη επίσκεψη του Κάρ. Παπούλια πριν από δύο εβδομάδες, να εκφράζει το μεγάλο σεβασμό της για την Ελλάδα, «τη χώρα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας». Και ντρεπόμουν. Ποια από τις δύο χώρες εταίρους της Ε.Ε., αξίζει, επί τέλους, το σεβασμό της άλλης;


«Η προτροπή μου είναι να ακολουθήσουμε τη συνταγή και το φάρμακο της Φινλανδίας. Δηλαδή, διαφάνεια και έλεγχος. Η πολιτική τάξη να είναι εξαιρετικά διαφανής γι' αυτό που κάνει και ιδιαίτερα γι' αυτό που ζει. Ο καθένας να απλώνει τα πόδια του όσο το πάπλωμα του επιτρέπει».

Τόσο απλό είναι, λοιπόν, το φάρμακο για το καρκίνωμα της διαφθοράς.

Αν το περίφημο «σίσου» είναι η πεμπτουσία της βιοθεωρίας του Φινλανδού (δύσκολα μεταφράζεται, αφού σημαίνει επιμονή και πείσμα, κουράγιο, καρτερικότητα και δύναμη - όλα μαζί) η απλότητα είναι που κυριαρχεί στη ζωή του: Στο πώς εκφράζεται, πώς ντύνεται, πώς χτίζει, πώς δημιουργεί καλλιτεχνικά, πώς συμπεριφέρεται κοινωνικά. Ισως γιατί διατηρεί ακόμη στέρεους δεσμούς με τη φύση.

Απλούστατη η συνταγή, με τα τρία γιατρικά:

Αφού το επιτρέπει πια η τεχνολογία, τέρμα μια για πάντα ο γραφειοκράτης σφραγιδοφύλακας (στην εφορία, στην πολεοδομία, στα δικαστήρια, στην αστυνομία, στα νοσοκομεία, στα υπουργεία κ.α.), που δυναστεύει τον πολίτη και «λαδώνεται» για να τον εξυπηρετήσει - ενίοτε να βεβαιώσει... το γνήσιον της υπογραφής!

Δευτέρον, διαφάνεια πλήρης και για όλους, ώστε να ξέρουν οι πάντες για τους πάντες αν ζουν σύμφωνα με τα εισοδήματά τους ή κλέβουν. Και πιο αυστηρός ο έλεγχος βεβαίως για τους κρατικούς λειτουργούς, που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα. Ωστε -λέει με έμφαση η πρόεδρος της Φινλανδίας- «κανείς να μην μπορεί και να μην τολμά να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό». Διότι δεν υπάρχουν ποινικές ασυλίες, κυβερνητικά κουκουλώματα, παραγραφές, συγκαλύψεις, ομερτά συνενόχων και κοινωνική ανοχή. Πέλεκυς ο νόμος και ισόβια καταδίκη η κοινωνική απαξία...

Εμεινε για το τέλος η καλή διακυβέρνηση -δηλαδή το αυτονόητο. Στη Φινλανδία το «σίσου» φαίνεται να θεραπεύει ακόμη και τα τρωτά του κοινοβουλευτισμού. Ούτε πελατειακό σύστημα, ούτε κομματοκρατία, ούτε μονοκομματικό κράτος, ούτε εναλλασσόμενος στην εξουσία δικομματισμός. Πολιτική σταθερότητα και ευνομία με ολιγομελείς κυβερνήσεις επιλέκτων, με διακομματική συνεργασία (κεντροδεξιά η τωρινή).

Ξέρουν καλά και το εφαρμόζουν ότι μόνο με θεσμική αξιοπιστία, με κράτος δικαίου, με κράτος προνοίας και με πολίτες πεπαιδευμένους σε εξαίρετο εκπαιδευτικό σύστημα, λειτουργεί εύρυθμα η δημοκρατία. Τόσο απλά. Αρα και τόσο δύσκολα, ώστε να είναι αναγκαίο το «σίσου»...

24 Ιουν 2009

Για το μουσείο της Ακρόπολης


Πολλές φορές αναζητούμε στα χαρακτηριστικά ενός λαού, τα στοιχεία εκείνα που τον ξεχωρίζουν και τον διατηρούν στη μνήμη μας, με θετικό πρόσημο, σε πείσμα της αποδόμησης όλων εκείνων των αξιών που διαρκώς πολιορκούνται από αμφισβήτηση και απαξία.

Είναι όντως λίγες οι αξίες που αντιστέκονται ακόμη στον άνισο αυτό αγώνα και τούτο σε πλήρη αντίθεση στην ένταση και στην επίταση της ταχύτητας των εξελίξεων που είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λίγες είναι οι περιπτώσεις που στο πρόσωπό μας φωτίζει χαμόγελο εθνικής έπαρσης μέσω της έξαρσης των συνεπειών του πολιτισμού. Φυσικά και δεν αναφέρομαι σε όσα με κόπο και χρήμα έχουμε επιτύχει, τα οποία αδιαμφισβήτητα μας εκφράζουν και αφορούν την επιλογή μας στον σύγχρονο κόσμο. Ομιλώ για την τόσο ευγενική παρέμβαση στην καθημερινότητά μας, των εγκαινίων του μουσείου της Ακρόπολης. Γεγονός που μας εξέπληξε με το κάλλος της παρουσίας του αλλά και με τις προσδοκίες που σημειολογικά αγγίζει.

Ας μου επιτραπεί σε αυτό το σημείο να χαρακτηρίσω τα εγκαίνια ημιτελή σε ότι αφορά την ολοκλήρωση ενός κύκλου επιδιώξεων όλου του Ελληνικού λαού που επιθυμεί και απαιτεί την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, άμεσα!

Ολοι θα συμφωνήσετε πως υπάρχουν γεγονότα που από μόνα τους προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο με την απουσία τους. Και στην προκειμένη περίπτωση επισημαίνουν το άκομψο και το προκλητικό. Υπάρχουν ορισμένα εκθέματα της αρχαίας μας κληρονομιάς που μας προκαλούν τη θλίψη για την υπεροψία και την αναλγησία εκείνων που μεσολαβούν να συντηρούν την αδικία! Της αποκοπής τους και του ακρωτηριασμού ενός μύθου, ενός μικρού έθνους που στην επικράτειά του εκτίθεται ένα μεγάλο ποσοστό της κουλτούρας του πλανήτη. Τα εβδομήντα μέτρα πριονισμένων μαρμάρων από τον Έλγιν, δεν δημιουργούν μόνο ένα τεράστιο έλλειμμα αρμονίας, αλλά ακρωτηριάζουν ανεπανόρθωτα τα συναισθήματά μας.

Είναι αφοπλιστική η τοποθέτηση της Μελίνας η οποία μεταξύ άλλων όταν ζήτησε από τους Βρετανούς την επιστροφή των μαρμάρων δήλωσε ότι ….τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν για την Ελλάδα την Ευγένειά μας! Και όταν οι Βρετανοί απάντησαν ότι στο Λονδίνο τα βλέπει περισσότερος κόσμος, ο Ζυλ Ντασσέν απάντησε ….τότε να τα μεταφέρουμε στο Πεκίνο!

Προφανώς αυτό που γίνεται κατανοητό στην αναζήτηση του καλύτερου επιχειρήματος, είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την αρμονία της δημιουργίας, της έμπνευσης και του τόπου ο οποίος συμμάχησε στην γέννηση του μεγαλειώδους. Δημιουργεί αντιθέτως τεράστια εντύπωση ότι ένας λαός αισθάνεται υπερήφανος για τα κατορθώματα κάποιου άλλου, και δίνει έναν αγώνα κατοχής στοιχειοθετώντας ίσως κάποια στιγμή ένα νομικό δικαίωμα, αλλά ποτέ συγγενικούς δεσμούς.

23 Μαΐ 2009

Υφεση και καταναλωτισμός


Αν η καταναλωτική ζήτηση τελευταία έχει πέσει διεθνώς λόγω της οικονομικής κρίσης, γι' αυτό φταίνε οι άνδρες, αφού μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ακριβώς στις περιόδους κρίσης οι γυναίκες ψωνίζουν ακόμη περισσότερο από ό,τι συνήθως στις ομαλές οικονομικές περιόδους.

Η έρευνα έγινε από την καθηγήτρια του βρετανικού πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ Κάρεν Πάιν, συγγραφέα επίσης του βιβλίου «Sheconomics», σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου οι μισές γυναίκες δηλώνουν τρομαγμένες από την κρίση και αισθάνονται ότι η οικονομική τους κατάστασή τους έχει χειροτερεύσει.

Κι ενώ τρεις στις τέσσερις (75%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να κάνουν κάποιου είδους περικοπές στις συνολικές δαπάνες τους, την ίδια στιγμή ακόμα περισσότερες (79%) αναφέρουν ότι θα κάνουν σπατάλες σε ψώνια για να ανεβάσουν την ψυχική τους διάθεση!

Το 40% των γυναικών θεωρεί ότι η κατάθλιψη αποτελεί επαρκή δικαιολογία για τις παραπανίσιες αγορές τους στα μαγαζιά, ενώ το 60% δηλώνει ότι όταν νιώθουν «κάπως πεσμένες», είναι ένας καλός λόγος για σπατάλες. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, «αυτού του είδους η αντισταθμιστική κατανάλωση λειτουργεί ως μέθοδος ρύθμισης των έντονων συναισθημάτων».

Είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι ο πειρασμός για κατανάλωση κατακλύζει ορισμένους ανθρώπους (ιδίως γυναίκες), είτε απλώς για λόγους υλιστικής-καταναλωτικής νοοτροπίας είτε για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών-ψυχικών προβλημάτων.

Πολλοί ερευνητές έχουν παρομοιάσει αυτή την κατάσταση με εθισμό και τη θεωρούν επιδεινούμενο πρόβλημα στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία. Μια έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 6% των γυναικών και το 5,5% των ανδρών μπορούν να θεωρηθούν «ψυχαναγκαστικοί» αγοραστές/αγοράστριες.

Η νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι αυτή η συμπεριφορά όχι μόνο δεν «φρενάρεται» από μια οικονομική κρίση, αλλά μάλλον γίνεται ακόμα πιο έντονη και ψυχαναγκαστική. Ορισμένοι άνθρωποι, κατά την ερευνήτρια, χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή αλκοόλ για να τα βγάλουν πέρα με τα συναισθήματά τους, αλλά κυρίως οι γυναίκες καταφεύγουν στα ψώνια ως άμυνα απέναντι στα αρνητικά αισθήματά τους ή στη γενικότερη έλλειψη ικανοποίησης με τη ζωή τους.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι αν γυναίκες δεν μπορούν ή εμποδιστούν να ψωνίσουν, ίσως αυξηθούν τα προβλήματα νοητικής υγείας τους, όπως το άγχος και η κατάθλιψη!

Καλώς ή κακώς όμως, η έρευνα διαπίστωσε ότι όλες οι γυναίκες δεν το ευχαριστιούνται όταν ψωνίζουν. Το 25% αναφέρουν ότι έχουν αισθήματα λύπης, ενοχής ή ντροπής για τις αγορές που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που, κατά την Πάιν, θυμίζει τις αντιδράσεις των ανθρώπων και σε άλλα είδη εθισμού.

Αραγε πόσο θα έπρεπε να χαίρονται οι σύζυγοι γι' αυτά τα αισθήματα ενοχής;

Καταδίκη για δεύτερη φορά


Μια ιστορική απόφαση έλαβε Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι καπνοβιομηχανίες παραπλανούσαν εν γνώσει τους επί δεκαετίες το κοινό για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.

Το Εφετείο της Ουάσινγκτον έκρινε ότι οι καπνοβιομηχανίες παραπλάνησαν τους καπνιστές όταν συμφώνησαν μεταξύ τους να αναγράψουν την ένδειξη «ελαφρά» στα τσιγάρα, ενώ ήταν εξίσου καταστροφικά για την υγεία.

Επικύρωσε έτσι πρωτόδικη απόφαση του Αυγούστου του 2006, σύμφωνα με την οποία οι καπνοβιομηχανίες ψεύδονταν επί δεκαετίες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.

Επιβεβαίωσε επίσης την απόφαση που υποχρεώνει τις εταιρείες να αποσύρουν τις «παραπλανητικές» ενδείξεις -όπως «ελαφρά» ή «χαμηλής πίσσας»- από τα πακέτα των τσιγάρων.

Η πρωτόδικη απόφαση είχε αποφανθεί ότι μεγάλες καπνοβιομηχανίες είναι ένοχες για απάτη και παραβίαση νόμων περί προστασίας των καταναλωτών.

Η υπόθεση αυτή πιθανότατα θα παραπεμφθεί τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

19 Μαρ 2009

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ….ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ


Μια Περσική παροιμία λέει: Ενας τρελός πετάει μια πέτρα σε ένα πηγάδι και εκατό γνωστικοί προσπαθούν για να τη βγάλουν!
Ενώ η νεωτερική κοινωνία μας πόνταρε στην ανθεκτικότητα και στην ασφάλεια, τις σταθερές που μέχρι πρόσφατα ήταν αδιαπραγμάτευτες και σημείο αναφοράς για τους ..τολμηρούς, η ρευστή κοινωνία των καταναλωτών μετέτρεψε την ανθρώπινη επιθυμία για σταθερότητα από αρετή του συστήματος σε μεγάλο ελάττωμα. Η αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης που είχε δημιουργηθεί, λειτούργησε ως ο περιβάλλον χώρος για την ανάπτυξη της υπερβολής, και παρουσίασε αναπόφευκτα κάποιες ρωγμές που με τη σειρά τους τροφοδότησαν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, αισχροκέρδειας αλλά και ανέφικτων προσδοκιών, με τελική κατάληξη την ανασφάλεια. Η εικόνα που δημιουργήθηκε στον μέσο άνθρωπο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ενός προτύπου που έδινε έμφαση και σηματοδοτούσε την απαρχή του φαινομένου <…καταναλώνουμε τις επιθυμίες μας και όχι τις ανάγκες μας>.
Τούτο είχε ως συνέπεια τη στρέβλωση της κατάστασης, με την ταυτόχρονη επιβολή μιας εικονικής πραγματικότητας την οποία δανείστηκαν και αναπαρήγαγαν σε μεγαλύτερη κλίμακα ακόμη και τα ΜΜΕ.
Σε όλη αυτή την ανατροπή από την απώλεια επαφής με τις ισορροπίες του κοινωνικού ιστού, σε συνδυασμό με την εισαγόμενη κρίση, έχω την αίσθηση ότι γινόμαστε παρατηρητές μιας διαδικασίας επαναφοράς του συστήματος που θέλοντας και μη επιχειρεί μια αυτόματη διόρθωση. Καθώς το «παρόν» δεν εμπνέει, και το μέλλον διαγράφεται ιδιαίτερα ανησυχητικό, το παρελθόν απομένει ως «τόπος» ανασύνθεσης μιας φαντασιακής ταυτότητας μέσω της αναδρομής σε μεγάλες και συγκινησιακές στιγμές, σε εποχές όπου ο καθημερινός άνθρωπος μετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του κοινωνικού και ιστορικού γίγνεσθαι.
Η Ιστορία ως καταναλώσιμο είδος έχει γίνει ένα μέσο θεραπείας που αναπληρώνει την έλλειψη παραισθησιογόνων και καταπολεμά την απομόνωσή μας στα προάστια με παρελθόν δίχως μνήμη. Στην εποχή της ταχύτητας και του δήθεν, στην εποχή της κατανάλωσης από κεκτημένη ταχύτητα το παρελθόν, έρχεται να μας θυμίσει τι πραγματικά είναι σημαντικό στη ζωή, για ποιες αξίες αξίζει να προσπαθούμε και να ματώνουμε...
Εχω την εντύπωση πως η κρίση δεν έχει μόνο άσχημες συνέπειες, αλλά διαμορφώνει καινούργιες ισορροπίες οι οποίες καταφέρνουν να αυτοδιαχειρίζονται την υπερβολή επιβάλλοντας την κατάλληλη λύση, απορροφώντας τους κραδασμούς. Η εικόνα που αμέσως μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτή μιας νέας διάστασης μιας νέας αρχής.
Αρχή ας πούμε είναι να ξυπνάς με τα πουλιά, να κοιτάς τις προσδοκίες σου την ώρα των ονείρων... έτσι για να έχεις διάθεση να διατηρήσεις την εικόνα και όχι …την εικονική πραγματικότητα.

26 Φεβ 2009

Μικροδιαφθορά


...Στα 748 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος της μικρο-διαφθοράς στην Ελλάδα για το έτος 2008, σύμφωνα με έρευνα εθνικής εμβέλειας που διεξήγαγε η Ρublic Ιssue, από τον Ιούλιο ώς τον Δεκέμβριο, για τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.

Πρωταρχικό πεδίο διαφθοράς εμφανίζεται ο δημόσιος τομέας, συγκεντρώνοντας κρούσματα σε ποσοστό 63%, έναντι 29,6% του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύονται στο Βήμα, η εκροή χρήματος για τα «φακελάκια» και τα «γρηγορόσημα» εμφανίζεται αυξημένη κατά 109 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2007.

Η έκταση του φαινομένου έχει μειώσει την ανοχή του πολιτών, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους (80%) διαφωνούν με πράξεις διαφθοράς, τις οποίες αντιμετωπίζουν πρωτίστως στα δημόσια νοσοκομεία, στις εφορίες και στις πολεοδομίες.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η παραδοχή της έκτασης του φαινομένου. Εννέα στους δέκα πολίτες (91%) ομολογούν ότι η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη στα πλοκάμια της διαφθοράς.

Το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά», ενώ ακριβώς την αντίθετη άποψη πως η χώρα «μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά» υιοθετεί το 52%.

Στην κλίμακα ιδεολογικής αποδοχής πράξεων διαφθοράς οι απαντήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν πλήρως και καθαρά τι από όλα αυτά που κάνουν συνιστούν διαφθορά.

Ενδεικτικό είναι ότι το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σαφές κρούσμα του φαινομένου το «να βάλουμε μέσο για να προσληφθεί κάποιος συγγενής», ενώ το 90% αναγνωρίζει ως διαφθορά το «να δώσουμε χρήματα ή άλλο αντάλλαγμα σε εφοριακόγια να τακτοποιηθούν τα χρέη μας».

15 Φεβ 2009

Εξελίξεις της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία : 13-02-09 Eκτύπωση | e-mail
Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά

Εξι όμιλοι εταιρειών υπέβαλλαν σήμερα στην Αττικό Μετρό φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ από το Χαϊδάρι στον Πειραιά προϋπολογισμού 515 εκ.ευρώ. Πρόκειται για τους ομίλους:

1. IMPREGILO - ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - SELI - ANSALDO STS

2. FCC CONSTRUCCION S.A. - ALPINE BAU GMBH

3. DRAGADOS S.A. - ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

4. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΤΕΡΝΑ ΑΕ

5. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ

6. J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ - GHELLA SPA - ALSTOM TRANSPORT SA

Οι κοινοπραξίες/εταιρείες αυτές θα αξιολογηθούν από την Αττικό Μετρό ΑΕ, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στα τεύχη του διαγωνισμού, και όσες προεπιλεγούν θα κληθούν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού να υποβάλλουν οικονομική προσφορά για το έργο.

Οι κατασκευαστικές εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στα τέλη του έτους, υπό την προϋπόθεση να μην χαθεί χρόνος από προσφυγές κλπ. από τις διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρείες.

Η επέκταση της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με άνεση.

19 Ιαν 2009

Ανθρώπινη «βόμβα» στον Αγ. Παντελεήμονα


Από τη μια οι μετανάστες με κακές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, από την άλλη οι Ελληνες κάτοικοι, γεμάτοι ανασφάλεια και φόβο

Αναδημοσίευση

«Μένω στην Ελλάδα εδώ κι ένα χρόνο μαζί με τους γονείς και τον μικρότερο αδερφό μου. Είμαι ο μόνος από την οικογένεια που εργάζεται, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες πηγαίνω στο σχολείο. Είμαι ερωτευμένος με μια κοπέλα στο σχολείο μου, αλλά δεν μπορώ να της το πω γιατί ντρέπομαι», μας λέει ανοίγοντας την καρδιά του ο 13χρονος Αχμέτ από το Αφγανιστάν, ένας από τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που ζουν στη μεγάλη, «πολυεθνή» γειτονιά, στον Αγιο Παντελεήμονα. Ο Αχμέτ είναι από τους τυχερούς. Εργάζεται ως τεχνικός σε ίντερνετ καφέ της περιοχής όπου συχνάζουν πολλοί συμπατριώτες του, «παίζει τα ηλεκτρονικά στα δάχτυλα», χτίζει όνειρα.

Ο Αχμέτ είναι ένας μικρός κόμπος πάνω στη διελκυστίνδα που αναπτύσσεται –άγρια πολλές φορές– ανάμεσα στους Ελληνες κατοίκους της περιοχής και στους χιλιάδες ξενόφερτους, πολλοί από τους οποίους κινούνται σαν φαντάσματα. Το σκηνικό, ιδίως τα βράδια, παραπέμπει σε γειτονιά τριτοκοσμικής πόλης. Βρωμιά, πείνα, ανθρώπινα ράκη, απειλές, βία, μαχαιρώματα. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα καζάνι που βράζει, άλλοι για γκέτο, άλλοι για ένα απόστημα στην καρδιά της πρωτεύουσας, το βέβαιο είναι ότι μια λύση «ανθρώπινη» δεν δίνεται.

Εχει μετατραπεί σε γκέτο

Η γειτονιά και η ευρύτερη περιοχή ήταν από τις πρώτες της Αθήνας που δέχθηκαν μεγάλα κύματα μεταναστών από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και όλα τα επόμενα χρόνια αυτή η μεταναστευτική πίεση εντάθηκε, χωρίς ποτέ να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών αυτών των ανθρώπων, λες και όσοι περνούσαν από εκεί έκαναν ότι δεν έβλεπαν. Αποτέλεσμα; Το τελευταίο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα να έχει μετατρέψει την περιοχή σε γκέτο, υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν όπως - όπως χιλιάδες μετανάστες.

Οι «παλιοί» ζουν σε νοικιασμένα διαμερίσματα με την οικογένεια ή τους φίλους τους, ενώ όσοι ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα βρίσκουν καταφύγιο στα λεγόμενα «ξενοδοχεία», δηλαδή τις «ξεφτισμένες» πολυκατοικίες, με ενοίκιο 50-70 ευρώ το «κεφάλι». Οι λιγότερο τυχεροί, μιλάμε για ολόκληρες οικογένειες που δεν βρίσκουν μέρος να στεγαστούν, κουρνιάζουν σε χαρτόκουτα που στηρίζονται στον τοίχο της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα ή αλλού. Σήμερα, η ενίσχυση των μεταναστών στηρίζεται αποκλειστικά στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και στην Εκκλησία.

Από το Αφγανιστάν

Η πλειοψηφία των μεταναστών «του Αγίου Παντελεήμονα» σήμερα έχει έρθει από το Αφγανιστάν, άτομα που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορα ή τον Εβρο. Οσοι συνελήφθησαν από τους άνδρες του Λιμενικού και «πέρασαν» τα απαραίτητα διαδικαστικά έφθασαν στον Πειραιά έχοντας στα χέρια τους διοικητική απέλαση, που τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός μηνός. Στην Αθήνα, όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στον Αγιο Παντελεήμονα, όπου βρίσκονταν συμπατριώτες τους και τα στέκια τους. «Είμαι στην Ελλάδα επτά χρόνια. Εχω χαρτιά, ξέρω Ελληνικά και είμαι μαραγκός. Ομως, είμαι άνεργος. Φανταστείτε τι έχουν να πουν άλλοι Αφγανοί, που δεν ξέρουν μια τέχνη», λέει στην «Κ» ο 27χρονος Αλί Μοχάμεντ. Οταν ήρθε στην Ελλάδα ο Αλί κοιμόταν στο πάρκο, αργότερα βρήκε ένα «ξενοδοχείο», μετά άρχισε να κάνει μεροκάματα, μάθαινε τη γλώσσα. Ενας άλλος Αφγανός, καχύποπτος αυτός, που ήρθε στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες, μας λέει ότι εργάζεται σε κάποια «εταιρεία» στο Κορωπί μια - δυο φορές την εβδομάδα. Πληρώνει 80 ευρώ τον μήνα για να κοιμάται σε δωμάτιο κάποιου ετοιμόρροπου κτιρίου στο κέντρο, ενώ πριν πλήρωνε «μόνο» 50, μέχρι που η αστυνομία έκανε έφοδο στην πολυκατοικία και αναγκάστηκε να ψάξει για άλλο κατάλυμα.

Στον Αγιο Παντελεήμονα, το πρόβλημα μοιάζει με γόρδιο δεσμό. Από τη μια ημεδαποί κάτοικοι και καταστηματάρχες που μιλούν για ραγδαία αυξανόμενη μικρο-εγκληματικότητα, από την άλλη οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την εγκατάλειψη και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων – «τους καλούς χριστιανούς τους κάνουμε μόνο εκ του ασφαλούς», ειπώθηκε στην «Κ».

Προβλήματα υγείας

«Εντοπίζουμε προβλήματα υγείας που έχουν ξεκάθαρα να κάνουν με κακές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής», υπογραμμίζει στην «Κ» ο γιατρός της οργάνωσης PRAKSIS Δημήτρης Κωνσταντίνου.

Η PRAKSIS είναι μία από τις οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη στήριξη των μεταναστών της περιοχής με παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.ά. «Εξυπηρετούμε περίπου 45 άτομα ημερησίως, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν Ελληνικά και η επικοινωνία μαζί τους είναι δύσκολη. Διαπιστώνουμε πως η περιοχή δέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων χωρίς προηγούμενη υποδομή, με αποτέλεσμα να γκετοποιηθεί. Δεν φαίνεται κάπου ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου.

Ντροπή για την πολιτεία

«Προφανώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση δεν θα άρεσε σε κανέναν έξω από το σπίτι του. Είναι ντροπή για την πολιτεία να ανέχεται τέτοιες καταστάσεις», λέει στην «Κ» ο ηθοποιός Περικλής Λιανός, κάτοικος της περιοχής. Τονίζει ότι διάφοροι προσπάθησαν να καπηλευθούν τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, τον περασμένο Νοέμβριο, από κατοίκους για την υποβάθμιση της περιοχής. «Οι μεν ήρθαν να υποστηρίξουν τα ελληνιστικά και οι δε τα αριστερά ιδεώδη, την ίδια ώρα οι Αφγανοί έπεφταν θύματα ξυλοδαρμού και οι κάτοικοι της περιοχής απλώς αγνοήθηκαν». Ο ίδιος σχολιάζει συμπυκνώνοντας και τη θέση χιλιάδων άλλων Ελλήνων περιοίκων: «Είναι ντροπή για τον ανθρωπισμό και για τον πολιτισμό μας η όλη κατάσταση, είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Το είδαμε πριν από λίγους μήνες και θα το ξαναδούμε σε πολύ χειρότερη μορφή αν δεν δώσουμε ουσιαστικές λύσεις, οι οποίες θα ανακουφίσουν και την περιοχή, αλλά θα απαλύνουν και τον πόνο αυτών των προσφύγων».

«Δέχθηκα απειλές και εκβιασμούς»

Ο π. Προκόπιος βιώνει τα δρώμενα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα τα τελευταία 17 χρόνια ως ιερέας στον ομώνυμο ιερό ναό. Τα μάτια του έχουν δει τη γειτονιά να αλλάζει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, να γίνεται ένα μωσαϊκό φυλών με την έλευση και εγκατάσταση μεταναστών, πρώτα Αλβανών. Μετά ακολούθησαν Πολωνοί, Ρώσοι, Βούλγαροι, Κινέζοι και πιο πρόσφατα μετανάστες από το Μπανγκλαντές, Πακιστανοί και –κυρίως– Αφγανοί. Ναι, έχει δεχθεί παράπονα από ενορίτες γι’ αυτήν την πανσπερμία, για ανάρμοστες συμπεριφορές, ο π. Προκόπιος αφουγκράζεται τον φόβο και την αγωνία όλων. Ωστόσο, όπως λέει στην «Κ», στηρίζει τους μετανάστες στον αγώνα τους να επιβιώσουν, αφού «αυτός είναι ο δρόμος της Εκκλησίας». Μάλιστα, ο ίδιος αρνήθηκε να «ηγηθεί» στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν πρόσφατα κάτοικοι (και μη) του Αγ. Παντελεήμονα για την υποβάθμιση της περιοχής από την ασφυκτική παρουσία μεταναστών. «Δεχθήκαμε απειλές και εκβιασμούς. Με έπαιρναν τηλέφωνο και απειλούσαν ότι θα μαζέψουν υπογραφές να με διώξουν από την ενορία. Τους είπα “διώξτε με”, αλλά δεν μπορώ να φερθώ διαφορετικά, έτσι δίδασκε ο Χριστός. Για μένα δεν είναι ξένοι, είναι άνθρωποι», λέει στην «Κ» με μειλίχιο ύφος. «Δεν κατηγορώ τους κατοίκους για την αγανάκτησή τους, κανείς δεν θέλει να ζει μέσα στην υποβάθμιση. Ωστόσο, δεν μπορούσα να συνταχθώ στη διαμαρτυρία τους γιατί δεν έπρεπε να γίνει έτσι, μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν, αλλά χωρίς αυτοί οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι δεν τους θέλουμε ή δεν τους συμπαθούμε». Σύμφωνα με τον πατέρα Προκόπιο, μετά τη διαδήλωση της 24ης Νοεμβρίου, πολλοί από τους Αφγανούς εξαφανίστηκαν από την περιοχή, ενώ κάποιοι από αυτούς έπεσαν θύματα βίαιων επιθέσεων. Ο ίδιος, όπως και μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εξακολουθεί να στέκεται στο πλευρό των αναξιοπαθούντων ξενόφερτων. «Δεν έχουν καν κουβέρτες να ζεσταθούν αυτές τις ημέρες, εμείς προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε προσφέροντάς τους, με τη βοήθεια της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”, τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Εκείνο που με συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν ο ενθουσιασμός τους όταν τους πήγαμε μέσα στις εορτές παιχνίδια για τα παιδιά, για τα παιδιά που έβλεπαν έως τώρα παχνίδια στα χέρια μόνο άλλων παιδιών. Τα μάτια τους έλαμπαν από χαρά, τα συναισθήματα που μας χάρισαν δεν περιγράφονται».