21 Οκτ 2008

Καταρρέει το Κρατικό Νικαίας



SOS εκπέμπει το Γενικό Κρατικό Νικαίας. Οι γιατροί του νοσοκομείου αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Εκπνέει άλλωστε και η διορία που έχουν δώσει στους αρμόδιους, στο υπουργείο Υγείας, για να ενισχύσουν άμεσα με προσωπικό το νοσοκομείο και να εμποδίσουν τη λειτουργική του κατάρρευση. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε οι γιατροί ενδεχομένως να αναγκαστούν -υπάρχει ως σκέψη- να προβούν σε αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου από 1η Νοεμβρίου.

Ο χειρουργικός τομέας, πάντως, έχει ήδη αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας των χειρουργείων εάν έως το τέλος Οκτωβρίου δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης σε προσωπικό. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 5 από τις 12 χειρουργικές τράπεζες.

Οπως μας εξηγεί ο Πάνος Παπανικολάου επιμελητής νευροχειρουργός, μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ και εκλεγμένος εκπρόσωπος των γιατρών στη διοίκηση του νοσοκομείου, οι κλινικές και τα εργαστήρια λειτουργούν οριακά. Το κέντρο αιμοδοσίας που εξυπηρετεί περίπου 10 νοσοκομεία και ολόκληρο το Ωνάσειο έχει ήδη περικόψει το ωράριο λειτουργίας του, ενώ το καινούργιο κτίριο για το τμήμα επειγόντων περιστατικών και τα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια, που παραδόθηκε από τον Ιούνιο του 2004, παραμένει κλειστό. Ενας λόγος γι' αυτό είναι η έλλειψη προσωπικού και ένας δεύτερος ότι καθυστερεί η εγκατάσταση του νέου αξονικού τομογράφου. Τα υπόλοιπα μηχανήματα, βέβαια, γιατί είναι πλήρως εξοπλισμένο, παραμένουν σε αχρησία.

«Η κατάσταση είναι τραγική, τονίζει ο κ. Παπανικολάου. Ηδη από τον Μάρτιο του 2008 βλέπαμε το πού πάει η κατάσταση και είχαμε εκπέμψει σήμα κινδύνου. Βλέπαμε να φεύγει προσωπικό και να μην έρχονται άλλοι και είχαμε ζητήσει (ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ) εγγράφως και με φαξ επείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ακόμη περιμένουμε απάντηση. Κρύβονται».

Σε κάποιο άλλο σημείο της κουβέντας μας θα πει: «Εχουν φτάσει στα αυτιά μας φήμες που λένε ότι συγκεκριμένοι υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι η άνοδος του επιστημονικού επιπέδου του ιατρικού έργου του νοσοκομείου (π.χ. η διενέργεια λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων, επεμβατική καρδιολογία, λοιμωξιολογία, διαβητολογία κ.ά.) δρα ανταγωνιστικά με μεγάλα ιδιωτικά κέντρα που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά ή θέλουν τώρα να δραστηριοποιηθούν. Γι' αυτό θέλουν να ψαλιδίσουν το νοσοκομείο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να εξηγήσω μόνο από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική την κατάσταση των νοσοκομείων -κάτι παραπάνω πρέπει να συμβαίνει. Μακάρι πάντως να διαψευστούν οι φήμες».

Η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε να προσφύγει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία...

«Πρόκειται για μια συμβολική ενέργεια που δείχνει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και επιστρατεύουμε και νομικά μέτρα για να προστατεύσουμε τους ασθενείς από τους κινδύνους που δημιουργούν οι ελλείψεις σε προσωπικό».

Υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς;

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην άκρη του γκρεμού. Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό με υπερπροσπάθεια έχει τα δυο πόδια του στην άκρη του γκρεμού και κρατάει τους ασθενείς που έχουν ήδη γλιστρήσει. Σε λίγο, αν φύγουν τα δικά μας πόδια, καταλαβαίνετε τι θα συμβεί. Δεν πάει άλλο...». *

Δεν υπάρχουν σχόλια: