5 Ιουλ 2019




ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ

Από το πέρασμα του κ. Φίλη στο Υπουργείο Παιδείας, θα ενθυμείσθε τις προοδευτικές παρεμβάσεις του, όπως την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών από τα σχολεία, διότι δήθεν επρόκειτο για μια νεκρή γλώσσα! Άλλωστε ποιος τη χρησιμοποιεί σήμερα.
Πρόσφατα σχεδόν, ανακαλύφθηκε στο νησί Ισκια της Ιταλίας, ένα κύπελλο του δεύτερου μισού του 8ου π.Χ αι, που κατασκευάσθηκε στη Ρόδο, όπου πάνω του σε τρεις γραμμές είχαν χαραχθεί από τα δεξιά προς τα αριστερά τα εξής: «ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΕΙΜΙ ΕΥΠΟΤΟΝ ΠΟΤΕΡΙΟΝ» Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες επιγραφές σε Ελληνικό αλφάβητο. Η ανακάλυψη προέκυψε από αρχαίο τάφο και η ιστορία που τη συνδέει προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Ο τάφος ανήκε σε έφηβο ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, δίχως αυτός να κατορθώσει να χαρεί τον πόθο και τις ηδονές της δαφνοστεφανωμένης Αφροδίτης, όπως αναμφίβολα θα του άξιζε, και όπως άλλωστε αξίζει σε κάθε άνθρωπο. Συμβολικά το κύπελλο αντιπροσώπευε την ευχή να απολαύσει μετά θάνατον ότι στερήθηκε εν ζωή.
Σε αυτή τη συγκινητική ιστορία δεν μπορεί να μη σταθούμε στην ουσία των λέξεων της φράσης «Είμαι του Νέστορα το καλόπιοτο ποτήρι». Το ερώτημα που τίθεται άμεσα είναι: Τι ακριβώς έχει αλλάξει σε αυτή την αρχαία φράση έως σήμερα. Μόνο το ειμί (είμαι)! Το υπόλοιπο επίκαιρο αφίχθη ως έχει από τον 8ο π.Χ. αι. παρακαλώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κράτη αποφάσισαν με νόμο να διδάσκουν στα σχολεία τους τα αρχαία Ελληνικά, ως γλώσσα βιωματικής συμμετοχής στον χαρακτήρα και τον πολιτισμό του κάλους και της αρμονίας του χρυσού κανόνα. Διότι ακόμη και σήμερα αποτελεί την αποτελεσματικότερη πολιτιστική διείσδυση επηρεασμού μιας χώρας από μια ξένη χώρα, που η εικόνα και η φήμη της εξακολουθεί να είναι μέλημα και στόχος της πολιτικής της στρατηγικής. Οι ανεπτυγμένες χώρες φροντίζουν πάντοτε, να προσφέρουν επίπεδο πανεπιστημιακών σπουδών ικανό να προσελκύει αλλοδαπούς σπουδαστές. Αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική στρατηγική επηρεασμού της κοινής γνώμης ξένων κοινωνιών.
Για παράδειγμα παρατηρείστε την πολιτική του Βρετανικού Συμβουλίου (British Council), του Γαλλικού Ινστιτούτου (Alliance Francaise) του Γερμανικού ινστιτούτου Γκαίτε (Goethe Institut) στην εφαρμογή αυτής της στρατηγικής. Το δίκτυο σχολείων που διατηρούν σε ξένες χώρες, αποσκοπεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Η σύγχρονη τεχνολογία ανέπτυξε διάφορες μεθόδους προβολής και επιβολής πολιτιστικών προτύπων. Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται εξ’άλλου από τις επιδόσεις της στην παραγωγή νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Έτσι η μεθοδική προβολή του επιπέδου προσαρμογής μιας χώρας στην τεχνολογική πρόοδο ενισχύει το κύρος της στο διεθνή στίβο. Και φυσικά πολιτισμένες θεωρούνται οι τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες.
Για παράδειγμα δώστε προσοχή στη διεθνοποίηση του αμερικάνικου τρόπου ζωής (american way of life) όπου κάπου εκεί υπεισέρχεται μεθοδικά ο εξωραϊσμός ή η γοητεία ενός κοινωνικού πρωτύπου που επηρεάζει την ψυχολογία των μαζών. Ο πολιτιστικός πλούτος κάθε χώρας με ιδιαίτερο χειρισμό, μπορεί να αποτελέσει πρεσβευτή πολιτιστικής στρατηγικής. Δείτε το Ισραήλ το οποίο κατέκτησε την πανανθρώπινη συμπάθεια για το ολοκαύτωμα, έχοντας επιτύχει αμνήστευση για την μετέπειτα πολιτική του απέναντι στους Παλαιστίνιους. Αντίθετα η ιστορική λήθη ελλείψει πληροφόρησης συνοδεύει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Στην Ιταλία η κρατική υποστήριξη του εξαγωγικού εμπορίου ασκείται δια μέσου της προβολής των ιταλικών προϊόντων ως παραγώγων αισθητικής καλλιέργειας. Η διεθνής σήμερα κυριαρχία του ιταλικού design είναι ταυτόχρονα και προβολή του πολιτιστικού επιπέδου του λαού. Οι χώρες της Δύσης ασκούν πολιτική διεθνούς ηγεμονίας αξιών πολιτισμού, που γίνονται πανανθρώπινα αποδεκτές. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι χώρες της Δύσης μάχονταν κατά της απειλής του ολοκληρωτισμού. Μετά το τέλος του για την προστασία των επιτευγμάτων του πολιτισμού.
Ο τεράστιος πλούτος που βρίσκεται κάτω από τα χέρια μας επί Ελληνικού εδάφους λέγεται αρχαία γραμματεία. Περίπου από τα τρεις χιλιάδες αρχαία κείμενα και έργα που έχουν ανακαλυφθεί, έχουν μεταφρασθεί μόνο τα εξακόσια. Και τα περισσότερα από το εξωτερικό. Και τούτο διότι η αδιαφορία του κράτους και η υποτυπώδης αρωγή του έχει προκαλέσει τέτοιο μέγεθος ζημίας που αποτυπώνεται ως το μεγαλύτερο έγκλημα. Ενός κράτους που κάνει ότι μπορεί για να ξεχάσει την ιστορική κληρονομιά του, προσπαθώντας να συρθεί όπου επιθυμούν οι ορέξεις κάθε όψιμου διεκδικητή, αφού εμείς και μόνον εμείς επιτρέψαμε την προσβολή, έχοντας παραδώσει ότι πιο ζωντανό και πολυτιμότερο στη λήθη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: