31 Ιουλ 2008
Μήνυση ΔΣΑ στις φοροεισπρακτικές εταιρείες
...Αυτή τη στιγμή λειτουργούν, σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Καταναλωτή, 26 εισπρακτικές εταιρείες στις οποίες τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, εμπορικά κατάστημα έχουν αναθέσει το κυνήγι είσπραξης οφειλών σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμής δανείων, πιστωτικών καρτών, συναλλαγματικών επιταγών κ.ά.
Πρόκειται για κερδοσκοπικές εμπορικές εταιρείες που καταφεύγουν σε μεθόδους εκτός των ορίων νομιμότητας, αναφέρει ο ΔΣΑ. Αντιποιούνται τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του δικαστικού επιμελητή (άρθρο 175 παρ. 2 ΠΚ) αποστέλλοντας εξώδικα και εκδίδοντας διαταγές πληρωμής χωρίς φυσικά να είναι δικηγορικές εταιρείες.
Ψυχολογική πίεση
Μεταξύ των μεθόδων που ακολουθούν είναι και η άσκηση διαρκούς ψυχολογικής πίεσης όχι μόνο κατά του οφειλέτη αλλά και του συγγενικού του περιβάλλοντος. Προσπαθούν, μάλιστα, να του τηλεφωνούν στον κοινωνικό ή επαγγελματικό του χώρο, ώστε «η δημοσιοποίηση της οφειλής εν μέσω φίλων, γνωστών και συναδέλφων να λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης και χειραγώγησης της συμπεριφοράς του». Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει καταγγελθεί ότι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών εμφανίζονται ως δικηγόροι ή υπάλληλοι τραπεζών απειλώντας τους καταναλωτές ότι αν δεν καταβάλουν αμέσως τις οφειλές τους θα συμπεριληφθούν στα μαύρη λίστα του «Τειρεσία» και θα αποκλειστούν από μελλοντικές δανειακές υπηρεσίες.
Οπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, πιέζουν ακόμη και όταν πρόκειται για είσπραξη παράνομων ή εσφαλμένων χρεών από καταχρηστικούς όρους συναλλαγών ή ακόμη και όταν τα ποσά έχουν ήδη εξοφληθεί από τον καταναλωτή. Ενα άλλο συνηθισμένο κόλπο είναι να προσαυξάνουν παράνομα τις οφειλές με «έξοδα είσπραξης», τα οποία υποχρεώνουν τους οφειλέτες να πληρώνουν, αν και οι εταιρείες παίρνουν προμήθεια από τις τράπεζες.
Οσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών γίνονται βορά σε πρόσωπα των εισπρακτικών εταιρειών που δεν έχουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, όπως είναι ο δικηγόρος και ο δικαστικός επιμελητής που βαρύνονται με το καθήκον της εχεμύθειας.
«Θεωρούμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ, ο οποίος έχει ενημερώσει και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, «ότι όλοι οι δανειστές και βεβαίως οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να αναθέτουν την είσπραξη απαιτήσεων μόνο σε δικηγόρους και όχι σε εμπορικές εταιρείες. Ούτε αυτές δικαιούνται να μεσολαβούν ώστε η υπόθεση να ανατίθεται σε δικηγόρο και δικαστικό επιμελητή της δικής τους επιλογής (και όχι του δανειστή εντολέα), διότι οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές δεν είναι εμπορεύματα αλλά δημόσιοι λειτουργοί και δεν υπακούουν στους κανόνες της οικονομικής προσφοράς και ζήτησης αλλά στο Σύνταγμα, στους νόμους και στη συνείδησή τους».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Ενδημικό χαρακτήρα έχει πάρει η διαφθορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έκθεση που συνέταξε το υπουργείο Εσωτ...
-
Κάθε τέλος χρονιάς κάνουμε τον απολογισμό των πεπραγμένων με όποιο θετικό ή αρνητικό πρόσημο αυτό συνεπάγεται. Πάντοτε αυτές τις ημέρες γ...
-
Το χρήμα μπορεί να αγοράσει την ευτυχία, αρκεί να το ξοδέψεις σε φίλους ή σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, δείχνει μια πρωτότυπη μελέτη στον Καναδ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου