31 Ιουλ 2008

Μήνυση ΔΣΑ στις φοροεισπρακτικές εταιρείες


...Αυτή τη στιγμή λειτουργούν, σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Καταναλωτή, 26 εισπρακτικές εταιρείες στις οποίες τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, εμπορικά κατάστημα έχουν αναθέσει το κυνήγι είσπραξης οφειλών σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμής δανείων, πιστωτικών καρτών, συναλλαγματικών επιταγών κ.ά.

Πρόκειται για κερδοσκοπικές εμπορικές εταιρείες που καταφεύγουν σε μεθόδους εκτός των ορίων νομιμότητας, αναφέρει ο ΔΣΑ. Αντιποιούνται τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του δικαστικού επιμελητή (άρθρο 175 παρ. 2 ΠΚ) αποστέλλοντας εξώδικα και εκδίδοντας διαταγές πληρωμής χωρίς φυσικά να είναι δικηγορικές εταιρείες.

Ψυχολογική πίεση

Μεταξύ των μεθόδων που ακολουθούν είναι και η άσκηση διαρκούς ψυχολογικής πίεσης όχι μόνο κατά του οφειλέτη αλλά και του συγγενικού του περιβάλλοντος. Προσπαθούν, μάλιστα, να του τηλεφωνούν στον κοινωνικό ή επαγγελματικό του χώρο, ώστε «η δημοσιοποίηση της οφειλής εν μέσω φίλων, γνωστών και συναδέλφων να λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης και χειραγώγησης της συμπεριφοράς του». Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει καταγγελθεί ότι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών εμφανίζονται ως δικηγόροι ή υπάλληλοι τραπεζών απειλώντας τους καταναλωτές ότι αν δεν καταβάλουν αμέσως τις οφειλές τους θα συμπεριληφθούν στα μαύρη λίστα του «Τειρεσία» και θα αποκλειστούν από μελλοντικές δανειακές υπηρεσίες.

Οπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, πιέζουν ακόμη και όταν πρόκειται για είσπραξη παράνομων ή εσφαλμένων χρεών από καταχρηστικούς όρους συναλλαγών ή ακόμη και όταν τα ποσά έχουν ήδη εξοφληθεί από τον καταναλωτή. Ενα άλλο συνηθισμένο κόλπο είναι να προσαυξάνουν παράνομα τις οφειλές με «έξοδα είσπραξης», τα οποία υποχρεώνουν τους οφειλέτες να πληρώνουν, αν και οι εταιρείες παίρνουν προμήθεια από τις τράπεζες.

Οσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών γίνονται βορά σε πρόσωπα των εισπρακτικών εταιρειών που δεν έχουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, όπως είναι ο δικηγόρος και ο δικαστικός επιμελητής που βαρύνονται με το καθήκον της εχεμύθειας.

«Θεωρούμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ, ο οποίος έχει ενημερώσει και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, «ότι όλοι οι δανειστές και βεβαίως οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να αναθέτουν την είσπραξη απαιτήσεων μόνο σε δικηγόρους και όχι σε εμπορικές εταιρείες. Ούτε αυτές δικαιούνται να μεσολαβούν ώστε η υπόθεση να ανατίθεται σε δικηγόρο και δικαστικό επιμελητή της δικής τους επιλογής (και όχι του δανειστή εντολέα), διότι οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές δεν είναι εμπορεύματα αλλά δημόσιοι λειτουργοί και δεν υπακούουν στους κανόνες της οικονομικής προσφοράς και ζήτησης αλλά στο Σύνταγμα, στους νόμους και στη συνείδησή τους».

25 Ιουλ 2008

Τραγωδία στο Πέραμα



Εξι νεκροί και τρεις αγνοούμενοι ο μέχρι τώρα απολογισμός της έκρηξης στο φορτηγό πλοίο υγροποιημένου αερίου «Friendshipgas»


Τραγωδία στο Πέραμα, από έκρηξη και πυρκαγιά που σημειώθηκε την Πέμπτη στο φορτηγό πλοίο υγροποιημένου αερίου «Friendshipgas», κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής στα αμπάρια του πλοίου. Πέντε νεκροί και τρεις αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος 3 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πυροσβεστικό πλοιάριο και 3 ρυμουλκά. Τέσσερεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Τη νύχτα της Πέμπτης συνελήφθησαν ο τεχνικός ασφαλείας του πλοίου και ο υπεύθυνος εργασιών στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επιτέλους όμως θα πρέπει να μπει ένα τέλος στους πειραματισμούς που επιχειρούνται με εμφανείς ελείψεις στις προδιαγραφές ασφαλείας εκ μέρους των αρμοδίων με πειραματόζωα ανθρώπους. Η περιοχή του Περάματος για άλλη μια φορά πρωταγωνιστεί με τον πλέον αρνητικό τρόπο, διαφημίζοντας την απελπισία όλων αυτών των αγωνιστών του μεροκάματου, που αναλαμβάνουν εν γνώσει τους ένα τεράτιο ρίσκο και παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα στερούμενοι άλλης επιλογής. Πόσοι ακόμη θα πρέπει να θσιαστούν στο βωμό του παραλογισμού για να γίνει κατανοητή η παράνοια.
Φτάνει πια!

Kαρκινικές επιπτώσεις του κινητού τηλεφώνου



Επικεφαλής ινστιτούτου καρκινικής έρευνας εξέδωσε μία πρωτοφανή ανακοίνωση για το προσωπικό και τους εργαζομένους, σύμφωνα με την οποία η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Η προειδοποίηση του δρ. Ρόναλντ Χέμπερμαν, διευθυντή του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, έρχεται σε αντίθεση με πολλές μελέτες που δεν βρίσκουν σύνδεση μεταξύ καρκίνου και χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Ο Χέμπερμαν στηρίζει τα συμπεράσματα του σε πρώιμα δεδομένα που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, ενώ πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν από τώρα τα κατάλληλα μέτρα, ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά. «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια οριστική μελέτη για το θέμα, αλλά να προτιμήσουμε την ασφάλεια μας τώρα από την αδιαφορία».

Κανένα άλλο επιστημονικό ίδρυμα δεν έχει προβεί σε αντίστοιχες προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Στο σχετικό υπόμνημα που απέστειλε στους 3.000 εργαζόμενους του ινστιτούτου την περασμένη Τετάρτη, αναφέρει ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα επειδή ο εγκέφαλος βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, ενώ και οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν τη συσκευή όσο πιο μακριά γίνεται από το κεφάλι και να χρησιμοποιούν ακουστικά.

Πολλές μελέτες πάντως δεν έχουν βρει κάποια σύνδεση μεταξύ εμφάνισης καρκίνου και χρήσης του κινητού τηλεφώνου, ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν μια τέτοια υπόθεση στην περίπτωση των μακροχρόνιων κατόχων κινητών. «Αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος από αυτά τα προϊόντα - και προς το παρόν δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη - θα είναι πάρα πολύ μικρός» σχολίασε εκπρόσωπος της Επιτροπής Ποτών και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

11 Ιουλ 2008

Η λειψυδρία στα νησιά μας και τρόποι αντιμετώπισής της






Κατά τον δρα Στέλιο Γ. Σ
κιά, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης


»Η πλειονότητα των υπόγειων υδροφορέων (κυρίως στα μικρά νησιά) δεν μπορούν εύκολα να συγκρατήσουν το νερό που κατεισδύει από τις επιφανειακές απορροές, καθώς είναι μικροί και έχουν ανοιχτό μέτωπο επικοινωνίας με τη θάλασσα. Με την αρνητική δε σύμπραξη της εντατικής άντλησης νερού από υδρογεωτρήσεις, διευκολύνεται η εισροή του θαλασσινού νερού, αλλοιώνοντας την ποιότητα του γλυκού νερού και καταστρέφοντας, ουσιαστικά, τον υδροφορέα (φαινόμενα αλμύρινσης, που είναι από πολύ δύσκολο ώς αδύνατο να αντιστραφούν)».

Επίσης στην πλειονότητά τους τα νησιά δεν έχουν ήπιο/ομαλό αλλά ιδιαίτερα έντονο ανάγλυφο με μεγάλες κλίσεις της επιφάνειας του εδάφους. Βασική και άμεση συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι ότι οι επιφανειακές ροές νερού έχουν χειμαρρικό χαρακτήρα, δηλαδή μεγάλη ορμητικότητα/ενέργεια και διαφεύγουν κατά το μέγιστο ποσοστό τους με μεγάλη ταχύτητα προς τη θάλασσα (πολύ μικρό ποσοστό κατορθώνει τελικά να κατεισδύσει και μετασχηματισθεί σε υπόγειο νερό).

Εχει υπολογιστεί ότι από το νερό της βροχής, π.χ. σε Ρόδο, Κρήτη περίπου 80% επιστρέφει στην ατμόσφαιρα, 10,5% είναι τα στραγγιστικά νερά και μόνο το 9,5% των συνολικών επιφανειακών απορροών της βροχόπτωσης περνά στον υδροφόρο ορίζοντα. (Ως σύγκριση, αναφέρουμε ότι τα εκτιμώμενα μέσα ποσοστά στην Πελοπόννησο είναι της τάξης των: 60%, 17% και 23%, αντίστοιχα). 60.000.000 έως 80.000.000 κυβικά μέτρα ετησίως (κυρίως βρόχινο, πλημμυρικής μορφής) υπολογίζεται η ποσότητα νερού που καταλήγει στη θάλασσα, από τρεις μόνο χειμάρρους της Ικαρίας, και 50.000.000 έως 60.000.000 κυβικά μέτρα από τους κύριους χειμάρρους της Σάμου.

Στη θάλασσα

Το υπάρχον μεγάλο έλλειμμα φυτοκάλυψης συμπράττει με το έντονο ανάγλυφο έτσι ώστε η μεγαλύτερη ποσότητα των επιφανειακών ροών να μην συγκρατείται στο έδαφος αλλά να καταλήγει στη θάλασσα. Παράλληλα, η απουσία φυτοκάλυψης (κυρίως δασών) και το έντονο ανάγλυφο, αποτελούν κύρια αιτία για την καταστροφικότητα του νερού στη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων (πλημμύρες, διαβρώσεις, κατολισθήσεις). Μεγάλη εξάτμιση, που οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους και στη μεγάλη ηλιοφάνεια.

Κατά τον κ. Σκιά ο ανθρώπινος παράγοντας επιδρά στη λειψυδρία, κυρίαρχα μεν ως προς το σκέλος της κατανάλωσης αλλά μέσω της ρύπανσης που προκαλεί επεμβαίνει (άμεσα και έμμεσα) και μειώνει τη διαθεσιμότητα του νερού (υφιστάμενα, κάθε περίοδο, αποθέματα) που καθορίζεται από τους γεωφυσικούς και κλιματικούς παράγοντες.

«Ειδικότερα, οι κύριοι ανθρωπογενείς παράγοντες λειψυδρίας στο νησιωτικό χώρο, επιγραμματικά αναφερόμενοι, είναι: η συνεχής αύξηση ζήτησης και κατανάλωσης (με εποχική ανισοκατανομή και αιχμή στη θερινή τουριστική περίοδο). Το ζήτημα του τουρισμού των νησιών είναι κρίσιμης σημασίας και σχετίζεται άμεσα με τη ζήτηση και κατανάλωση του νερού. Ας αναφερθεί μόνο, εδώ, το απαράδεκτο, θεωρώ γεγονός, σε συνθήκες κρίσης/λειψυδρίας να υφίσταται καθεστώς άναρχης δημιουργίας και λειτουργίας υδατοβόρων εγκαταστάσεων (όπως οι πισίνες, τα γήπεδα γκολφ, κ.ά.). Η ανεπαρκής έως ανύπαρκτη ολοκληρωμένη διαχείριση των διαθέσιμων υδατικών πόρων και συνολικά των φυσικών/περιβαλλοντικών πόρων (έδαφος, υγρότοποι, χλωρίδα, πανίδα). Οι διάφορες ανθρωπογενείς ρυπάνσεις των υδατικών πόρων (φαινόμενα ευτροφισμού, υφαλμύρινσης, ρύπανση από βιομηχανικά/αστικά/αγροτικά λύματα και απορρίμματα.Οι απώλειες στα τεχνικά συστήματα και τις υποδομές συγκέντρωσης διάθεσης του νερού στην κατανάλωση (π.χ. διαρροές σε δεξαμενές και σωληνώσεις δικτύων, εξάτμιση σε ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης)».

Ορθολογική αντιμετώπιση (διαθέσιμες-προτεινόμενες λύσεις κατά τον κ. Σκιά)

Η διαχείριση των υδατικών πόρων και του προβλήματος της λειψυδρίας σε κάθε νησιωτική ενότητα αλλά και σε κάθε νησί πρέπει: να διέπεται από συστημική (systemic) και ολιστική (holistic) λογική, να έχει συνδυαστικό/ολοκληρωμένο (integrated) χαρακτήρα και να εντάσσεσαι (ως αποτέλεσμα εφαρμογής) σε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης (με στόχους, κριτήρια/ χρήση δεικτών, π.χ. «φέρουσα ικανότητα» οικοσυστημάτων με παράλληλη εφαρμογή του θεσμού των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όπως άλλωστε καθορίζουν/επιβάλλουν οι υφιστάμενες και κυρωμένες από τη χώρα μας Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Είναι προφανές εξαγόμενο από τα προαναφερθέντα ότι οι εφαρμοζόμενες λύσεις πρέπει κατά το δυνατόν να έχουν συνδυαστικό χαρακτήρα και να προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης. Ειδικότερα:

Εμπλουτισμός

1 Ο φυσικός και τεχνικός εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων αποτελεί την κύρια συνδυαστική λύση που η βέλτιστη εφαρμογή της πρέπει να είναι μόνιμος και συνεχώς επικαιροποιούμενος στόχος. Εμπλουτισμός μέσα από κατασκευή και χρήση μικρών φραγμάτων ή και λιμνοδεξαμενών, εφόσον το επιτρέπουν οι γεωλογικές συνθήκες (κριτήρια κόστους/οφέλους). Εφόσον, π.χ., οι υδροφορείς στην περιοχή αναφοράς δεν είναι ανοιχτοί προς τη θάλασσα ή είναι οικονομο-τεχνικά εφικτή η αντιμετώπιση του προβλήματος των διαφυγών. Επίσης, εμπλουτισμός με χρήση νερού βιολογικών καθαρισμών, με μικρές μονάδες (δεξαμενές) συλλογής βρόχινου νερού (rain water harvesting), με προτίμηση την υπόγεια αποθήκευση (τεράστια μείωση φυσικής εξάτμισης). Ας αναφερθεί σχετικά με το ζήτημα των μικρών φραγμάτων το παράδειγμα της Μυκόνου μέσα από τα λόγια του δημάρχου του νησιού Χρήστου Βερώνη. «Η Μύκονος είναι ξερονήσι. Ωστόσο, με τα δύο φράγματα στο Μαράθι, χωρητικότητας 3.000.000 και 1.000.000 κυβικών μέτρων νερού, λύσαμε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα ύδρευσης. Ταυτόχρονα, με τα δύο διυλιστήρια που εγκαταστήσαμε, έχουμε από το ένα φράγμα 6.000 κυβικά μέτρα πόσιμο νερό και από το άλλο 2.000 κυβικά μέτρα».

2 Αξιοποίηση φυσικών υφάλμυρων νερών (υπόγειων υδροφορέων). Στη Φολέγανδρο, για παράδειγμα, έχουν εντοπισθεί μεγάλες ποσότητες υπόγειου υφάλμυρου νερού του οποίοι η ποιότητα μέχρι τα αποδεκτά για διάφορες χρήσεις όρια, μπορεί να βελτιωθεί μέσα από τεχνικές μεθοδολογίες που προσομοιάζουν με την κλασική αφαλάτωση, αλλά προφανώς υπερέχουν σημαντικά και περιβαλλοντικά και ως προς το κόστος της παραγωγικής διαδικασίας. Η χρήση μέσω διπλών δικτύων, δύο ποιοτήτων νερού (π.χ. υψηλής ποιότητας πόσιμο και υφάλμυρο) αποτελεί μέτρο γενικότερης εμβέλειας και αναγκαιότητας στους σημερινούς καιρούς της γενικευμένης ποσοτικής ανεπάρκειας, αλλά με ιδιαίτερη και προφανή οικολογική και οικονομική αξία, για τα νησιά μας.

3 Οι υδρογεωτρήσεις πρέπει να χωροθετούνται και να διαχειρίζονται, μόνο, με βάση σχετικές άδειες αλλά και σαφείς και ελέγξιμους κανόνες διαχείρισης (όρια και ρυθμός απόληψης, κ.λπ.), αντίστοιχα. Δυστυχώς, το ισχύον, εν πολλοίς, καθεστώς χρήσης τους (κυρίως από ιδιώτες) έχει οδηγήσει σε υπεράντληση/υπερκατανάλωση και σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων-περιοχών σε μη αναστρέψιμη εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα και αχρήστευσή του ουσιαστικά, από τη μείωση της περατότητάς του (είσοδος λεπτόκοκκων εδαφικών υλικών), σε συνδυασμό, συνήθως, εισόδου θαλασσινού νερού (υφαλμύρινση) ή άλλης ρύπανσης.

4 Η χρήση παραδοσιακών τεχνικών, όπως π.χ. η αποκατάσταση ή δημιουργία των αναβαθμίδων «ξερολιθιών», για τη συγκράτηση χώματος και νερού στα πρανή των βουνών και λόφων, πρέπει να εξαντλεί την εμβέλειά της (έχουν και ιδιαίτερη οικολογική αλλά και πολιτιστική αξία). Γνωστό παράδειγμα το σχετικό πρόγραμμα που εφάρμοσε με επιτυχία στ' Απεράθου ο Μανώλης Γλέζος.

Η αφαλάτωση

5 Η διαδικασία της αφαλάτωσης, όταν αποτελεί μία εκ των ουκ άνευ ανάγκη πρέπει να εξαντλεί τη δυνατότητα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, υδροδυναμική, κ.ά) με βάση τον στρατηγικό και τοπικό σχεδιασμό και σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Π.χ. Στη Μήλο και στην Κίμωλο με γεωθερμική ενέργεια. Είναι γνωστό ότι λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης σε νησιά του Αιγαίου (με χρήση συμβατικής ενέργειας). Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό παράδειγμα είναι η λειτουργία πλωτής, αυτόνομης τηλεχειριζόμενης οικολογικής μονάδας αφαλάτωσης, στην Ηρακλειά. Η παραγωγή (70 τόνοι ημερησίως) γίνεται μέσω ενός φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό), με βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. *

Bεβηλώσεις στον χώρο της Αγίας Σοφίας καταγγέλλει ο κ. Σπύρου








Έκκληση για τη διάσωση της Αγίας Σοφίας απηύθυνε με επιστολή του στον Τούρκο πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και σε άλλες διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πάπας και οι πρόεδροι ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας.

Στην επιστολή του ο κ. Σπύρου καταγγέλλει βεβηλώσεις στον χώρο της Αγίας Σοφίας, παραθέτοντας παράλληλα πρόσφατες φωτογραφίες επισκεπτών -χριστιανών και μουσουλμάνων- που παρουσιάζουν την κατάσταση του μνημείου. «Οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές» λέει ο ίδιος.

«Είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο του 2008 να έχει μετατραπεί η Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας σε καταφύγιο τρωκτικών, χώρο σίτισης και κατάλυμα για περιστέρια, σε εκθεσιακό χώρο φτηνής τέχνης και εμπορικών προϊόντων, καθώς και σε χώρο συναθροίσεων όπου σε καθημερινή βάση βασιλεύει η προκλητική και ασεβής συμπεριφορά εκ μέρους των τουριστών. Οι οθωμανικές στρατοκρατικές πολιτικές που έχουν μετατρέψει έναν από τους πιο ιερούς χώρους της χριστιανοσύνης σε διεθνή εμποροπανήγυρη πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Πεντακόσια πενήντα επτά συναπτά έτη ντροπής είναι αρκετά!» αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, στην επιστολή του ο κ. Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου ζητά από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν οι δραστηριότητες που προσβάλουν την ιερότητα του χώρου.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ΄, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Παράλληλα, την Παρασκευή η επιστολή κοινοποιείται και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και προσωπικότητες όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.