Περισσότερες από 200 αρχαιότητες ταξιδεύουν στο εξωτερικό για εκθέσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει τα χρήματα για τη διοργάνωση εκθέσεων στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε υπέρ της εξαγωγής 200 και πλέον αρχαιοτήτων -ανάμεσά τους και ορισμένων που έχουν χαρακτηριστεί αμετακίνητα, δηλαδή δεν δανείζονται- σε τρεις εκθέσεις στο εξωτερικό.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μαίρη Πάντου δηλώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι η δαπάνη για τη διοργάνωση των εκθέσεων είναι μεγάλη, οπότε η Ελλάδα δεν διοργανώνει μεγάλο αριθμό εκθέσεων εντός της χώρας, ούτε στέλνει έτοιμες εκθέσεις στο εξωτερικό.
«Καλύτερα να συμμετέχουμε με 50 μουσεία σε εκθέσεις του εξωτερικού, παρά να κάνουμε 50 στο εσωτερικό» προσθέτει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες περιοδικές εκθέσεις εντός της χώρας διοργανώνονται από μουσεία όπως το Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη που δεν είναι κρατικά.
Το καλοκαίρι θα ταξιδέψει στο Πεκίνο η έκθεση «Αγών» με 167 αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και από το Νομισματικό Μουσείο.
Παράλληλα, 36 κυκλαδικά εδώλια θα σταλούν στην Κίνα για τις ανάγκες της έκθεσης «Κυκλάδες- Αριστουργήματα ενός αιγαιακού πολιτισμού» που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Τεχνών του Πεκίνου στην Αυτοκρατορική Πόλη.
Στη Γερμανία θα σταλεί η ανάγλυφη πλάκα από το βωμό της Μαντίνειας -που έχει χαρακτηριστεί αμετακίνητη- για την έκθεση «Ολυμπιακά καπρίτσια: ο μύθος της Αθηνάς, του Μαρσύα και του Απόλλωνα» στο Μουσείο Λίμπιγκχάους της Φρανκφούρτης.
Μέλη του ΚΑΣ αντέδρασαν για την απόφαση της εξαγωγής αρχαιοτήτων. Μέχρι το Πάσχα θα έχει ανανεωθεί η λίστα με τις αμετακίνητες αρχαιότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου