9 Φεβ 2008

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη διαφθορά


Αιχμές για τη διαφθορά άφησε ο Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του για την αναγόρευσή του ως Επίτιμος διδάκτωρ της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή. Ο ΠτΔ στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο ζήτημα του περιβάλλοντος καθώς επίσης και στις Αρχές του Δικαίου.

«Η σύγκρουση ισχύος και δικαίου βρίσκεται πίσω από το διαχρονικό και διεθνές φαινόμενο της διαφθοράς, είτε πρόκειται για το «μαύρο» πολιτικό χρήμα, είτε πρόκειται για τη συναλλαγή της οικονομικής με την πολιτική ελίτ» δήλωσε ο κ. Παπούλιας και συμπλήρωσε ότι «όταν η οικονομική δύναμη και το συμφέρον υποτάσσει την ευθύνη των εκπροσώπων του λαού να υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, τότε η προσπάθεια για μία δίκαιη και ισόνομη κοινωνία ναρκοθετείται.

Στην τελετή, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ.Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ.Βαληνάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ.Στεφανόπουλος.

Στην ομιλία του, με θέμα «Η έννοια της διεθνούς κοινωνίας: Ισχύς και Δίκαιο», ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη συγκίνησή για την «ξεχωριστή τιμή» της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σημείωσε ότι «η σωρευμένη ανθρώπινη εμπειρία έχει καταδείξει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες που ανακύπτουν, όταν η Διεθνής Κοινωνία δε νοείται ως κοινωνία συλλογικότητας και αλληλεγγύης.»

Επιπρόσθετα, ο ΠτΔ δήλωσε πως «δυστυχώς την τελευταία δεκαετία διαπιστώνουμε μία τάση υποχώρησης ή και σχετικοποίησης των αρχών του δικαίου. Ίσως γιατί η πάροδος των χρόνων από την λαίλαπα του φασισμού και των πολέμων που εξόντωσαν εκατομμύρια αμάχους μας κάνει να ξεχνάμε τους καταστροφικούς κινδύνους που εκκολάπτει η εκτός δικαίου άσκηση δύναμης.

» Μας κάνει να ξεχνάμε ότι έσφαλαν οικτρά, όσοι πίστεψαν πως με εκτός δικαίου συμπεριφορές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτυγχάνεται ασφάλεια.»

Ακόμα, ο Κάρολος Παπούλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του περιβάλλοντος υπερτονίζοντας την ανάγκη για συλλογική απόφαση, «ιδίως των ισχυρών χωρών να προχωρήσουν στις αναγκαίες πράξεις για την επιβίωση της ζωής στον πλανήτη.»

Βέβαια, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε πως «απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες σε υπερεθνικό επίπεδο που θα ενισχύσουν την αίσθηση του κοινού μέλλοντος της διεθνούς κοινωνίας των λαών και θα οδηγήσουν στη διάσωση του φυσικού μας πλούτου».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης απαιτείται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα των όρων της συμμετοχής πολιτών και εθνών στην παγκόσμια αγορά που δημιουργείται.

» Επιβάλλεται, κατά τη γνώμη μου, να κάνουμε ένα ακόμη βήμα και να αναζητήσουμε αποτελεσματικότερους μηχανισμούς αναδιανομής του πλούτου σε διεθνή κλίμακα, για να περιοριστούν τουλάχιστον οι συνέπειες της άδικης μεταχείρισης, την οποία υφίστανται ορισμένοι λαοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: