Οι Ελληνες εμφανίζονται με όρεξη για... επιστημονική μάθηση. H χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 25 κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τα άτομα που δηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες εφευρέσεις και τεχνολογίες (41% των ερωτηθέντων, πίσω από την Κύπρο με 54%, τη Μάλτα με 46% και την Ολλανδία με 42% - ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 30%). Αν σε αυτό το ποσοστό των Ελλήνων προσθέσουμε και εκείνο των ατόμων που δηλώνουν ότι έχουν μέτριο ενδιαφέρον για την τεχνολογική πρόοδο, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι 8 στους 10 Ελληνες θέλουν να είναι... τεχνολογικώς ενημερωμένοι.
Ακόμη καλύτερα είναι τα πράγματα σχετικά με το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Στο συγκεκριμένο ερώτημα η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, καθώς το 44% επιδεικνύει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα, πίσω και πάλι από τους Κύπριους που αποδεικνύονται οι πιο «ορεξάτοι» για επιστημονική γνώση Ευρωπαίοι (54%).
Επιστημονική πληροφόρηση
Τη στιγμή που αρκετοί Ευρωπαίοι αναφέρουν ότι διψούν για επιστημονική γνώση, ελάχιστοι εξ αυτών δηλώνουν πολύ καλά ενημερωμένοι σε βασικά επιστημονικά ζητήματα - για τα οποία σημειωτέον είχαν οι ίδιοι δηλώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μόλις το 15% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι γνωρίζει καλά τα θέματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ για τις νέες ιατρικές ανακαλύψεις καθώς και τις νέες τεχνολογίες το ποσοστό των πολύ καλά πληροφορημένων πολιτών είναι ακόμη μικρότερο (11%).
Και εδώ καταγράφεται η εξής... ειρωνική αντίθεση: πολύ μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που δηλώνουν πολύ καλά ενημερωμένοι σε θέματα τα οποία οι ίδιοι άνθρωποι είχαν δηλώσει ότι βρίσκουν... τα λιγότερο ενδιαφέροντα. Οι αριθμοί αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: πολύ καλά ενημερωμένοι Ευρωπαίοι για τα σπορ 28% και για την πολιτική 20%.
Πάντως οι κάτοικοι της χώρας μας εμφανίζονται από τους πλέον καταρτισμένους επιστημονικώς - τουλάχιστον στη θεωρία, αφού για το τι συμβαίνει στην πράξη τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν θα μιλήσουν από μόνα τους. Ανήκουμε στην ομάδα των χωρών εκείνων όπου καταγράφεται ένα από τα μικρότερα ποσοστά ατόμων που δηλώνουν ότι γνωρίζουν πολύ λίγα τόσο για τις νέες τεχνολογίες όσο και για τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Συγκεκριμένα, είμαστε τρίτοι από το τέλος στον κατάλογο των χωρών όπου εμφανίζονται οι κάτοικοι με φτωχή ενημέρωση για τις νέες τεχνολογίες - να και μια φορά που είναι ευτυχής η συγκυρία να ανήκουμε στους ουραγούς. Μοιραζόμαστε τη θέση αυτή με την Κύπρο (ποσοστό κατοίκων με φτωχή ενημέρωση: 24%). Σε καλύτερη μοίρα και με καλύτερα ενημερωμένους πολίτες για θέματα νέων τεχνολογιών βρίσκονται μόνο η Γαλλία (ποσοστό κατοίκων με φτωχή ενημέρωση: 19%) και το Λουξεμβούργο (20%). Ακόμη καλύτερη θέση καταλαμβάνουμε στο ερώτημα σχετικά με την πληροφόρησή μας για τις επιστημονικές ανακαλύψεις, καθώς κατέχουμε το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό σε άτομα με φτωχή ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα (22%), με τους Γάλλους να είναι και πάλι οι καλύτεροι (21%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου