31 Δεκ 2007

Περισσότεροι από 1.000.000 μετανάστες διαβιούν στην Ελλάδα










Σε 481.501 ανέρχονται οι άδειες παραμονής μεταναστών στα μέσα Οκτωβρίου σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εσωτερικών που δώθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των μεταναστών που διαβιούν στη χώρα μας αφορά 1.000.000 - 1.070.000 ανθρώπους. Με την πρώτη διαδικασία νομιμοποίησης το 1998 είχαν αποκτήσει χαρτιά 370.000 μετανάστες και με τη δεύτερη το 2001 είχαν νομιμοποιηθεί 350.000 μετανάστες.

Οι διαφορές στον αριθμό νομιμοποίησης μεταναστών (με χαρακτηριστική την μείωση του αριθμού τους το 2001) σχετίζονται με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είχαν αναγκάσει ομάδες μεταναστών που ήταν νόμιμοι με τη μια διαδικασία να επιστρέψουν στην παρανομία με την επόμενη και είχαν επιστρέψει σε νέες ομάδες μεταναστών να νομιμοποιηθούν. Με το νομοθετικό πλαίσιο του 2005 και το διορθωτικό αυτού το 2007 έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Η επώδυνη, όμως, σύνδεση των αδειών παραμονής με τα ένσημα έχει οδηγήσει πολλούς πρώην μετανάστες από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (κυρίως Πολωνούς) να εγκαταλείψουν τη χώρα μας και να προτιμήσουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς η ένταξη στην ΕΕ διεύρυνε τις δυνατότητές εύρεσης εργασίας υπό καλύτερες συνθήκες σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Πολιτικής Ένταξης Μεταναστών (που δημιουργήθηκε το 2004 από την ΕΕ) η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται επισφαλής για τους μετανάστες.

Έτσι, σήμερα το 63% των μεταναστών προέρχεται από τη γειτονική μας Αλβανία με 303.225 νόμιμες άδειες παραμονής, ενώ σε πολύ μικρότερα νούμερα εμφανίζονται οι άδειες από Βουλγαρία (27.182), Ουκρανία (19.005), Ρουμανία (15.884), Γεωργία (12.990), Πακιστάν (12.126), Ρωσία (10.704) και Αίγυπτος (10.356). Το σταδιακό άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας για τους προερχόμενους από Βουλγαρία και Ρουμανία (που έγιναν κράτη-μέλη το 2007) αναμένεται να προκαλέσει σταδιακά και νέες απώλειες μεταξύ των προερχομένων από χώρες της πρώην ανατολική Ευρώπη, ενώ η συνεχής εισροή μεταναστών από την Ασία και την υποσαχάρια Αφρική θα αυξήσει την παρουσία των δεύτερων στην παράνομη αγορά εργασίας, καθώς είναι αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες να νομιμοποιηθούν.

Τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών αποτελούν νέοι άνθρωποι μεταξύ 19-40 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών αποτελούν το 56% (268.324) των νομίμων μεταναστών, ενώ το 17% είναι παιδιά δεύτερης γενιάς ηλικίας 0-18 ετών (80.860). Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των νομίμων μεταναστών, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής το 59,3% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 13,4% απόφοιτοι ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 16,2% είναι απόφοιτοι δημοτικού και το 9,2% δεν έχει ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο δημοτικό ή είναι αναλφάβητοι. Το ποσοστό των τελευταίων είναι πολύ υψηλότερο μεταξύ των μεταναστών χωρίς νόμιμα χαρτιά.

Το 1998 κάποιοι μετανάστες (στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αλβανοί) άρχισαν να αγοράζουν κατοικία και σήμερα το 5% των μεταναστών έχει ιδιόκτητη κατοικία. Σύμφωνα με στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακού Προϋπολογισμού 2004/2005 που επεξεργάσθηκε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το 85% των κατοικιών των μεταναστών έχει κατασκευασθεί πριν από το 1980. Οι μετανάστες επιλέγουν σπίτια δυο και τριών δωματίων σε ποσοστό 50% και 24% αντίστοιχα, ενώ το 13,7% διαμένει σε κατοικίες με ένα δωμάτιο.

Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών των μεταναστών ανέρχεται σε 1550 ευρώ και είναι κατά 28% χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ελληνικών νοικοκυριών. Τα ? του εισοδήματος των νοικοκυριών τους προέρχεται από μισθούς και ημερομίσθια. Δαπανούν το 20,5% του εισοδήματός τους για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, το 19,6% για στέγαση, ύδρευση, καύσιμα, φωτισμό και το 10,6% για μεταφορές.

Το 32% των νομίμων μεταναστών απασχολείται στις κατασκευές, το 20,5% είναι γυναίκες που απασχολούνται ως οικιακό προσωπικό, το 12,8% απασχολείται στις μεταποιητικές βιομηχανίες, το 11,6% στο εμπόριο και τις επισκευές, το 8,2% σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, το 6% σε γεωργία και κτηνοτροφία κ.α.. Οι ανασφάλιστοι μετανάστες εκτιμάται ότι αποτελούν το 13% τουλάχιστον του μεταναστευτικού πληθυσμού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ημεδαπούς εκτιμάται στο 4% του εργατικού δυναμικού.

Πάντως, σύμφωνα με ανάλυση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής και Έρευνας και βασίσθηκε σε στοιχεία της μεγάλης Ευρωπαϊκής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης (SILC - 2004) η Ελλάδα παρουσιάζει από τα μικρότερα χάσματα μεταξύ ενδεών Ελλήνων και μεταναστών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων που ζει στα όρια της φτώχειας ορίζεται στο 22% και το ποσοστό των μεταναστών που ζει στα όρια της φτώχειας ορίζεται στο 33%. Το χάσμα είναι πολύ μεγαλύτερο σε κράτη όπως το Βέλγιο, όπου 19,5% των Βέλγων ζει στα όρια της φτώχειας έναντι 60% (!) για τους μετανάστες, στο Λουξεμβούργο όπου 18% των Βέλγων ζει στα όρια της φτώχειας έναντι 49% για τους μετανάστες και στη Γαλλία όπου το 19% των Γάλλων ζει στα όρια της φτώχειας έναντι 49% για τους μετανάστες. Τα μικρότερα ποσοστά συναντώνται στη Δανία όπου το 4% του ημεδαπού πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας έναντι 18% για τους μετανάστες.

18 Δεκ 2007

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Φίλες και φίλοι
Σας εύχομαι χρόνια πολλά για σας και τις οικογένειές σας, με αγάπη, στόχους και γαλήνη. Σας εύχομαι όλες σας οι επιθυμίες να πραγματοποιηθούν για να συνεχίσουμε να είμαστε ανθρώπινοι, με γούστο για τη ζωή, και άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.

17 Δεκ 2007

Εξαρση της εγκληματικότητας




Την έκρηξη της εγκληματικότητας και την αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση που φέρνει στο φως τη Δευτέρα η εφημερίδα Τα Νέα. Η έκθεση συντάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με αποδέκτες τους διοικητές αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων Ασφαλείας.

Στην έκθεση αυτή ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Ιωάννης Μπούτσικας, παραδέχεται ότι υπάρχει «απογοητευτική» δραστηριότητα σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής, αλλά και σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας, διαψεύδοντας τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς.

Στην απόρρητη έκθεση, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2007, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής αποκαλύπτει τα πραγματικά ποσοστά της εγκληματικότητας στο Λεκανοπέδιο. Οι κλοπές οχημάτων στο πρώτο οκτάμηνο του 2007 παρουσίασαν αύξηση 9,1%, οι κλοπές-διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ οι ληστείες τραπεζών επίσης αυξήθηκαν κατά 17,2%. Μείωση σε ποσοστό 2,8% καταγράφεται μόνο στις ληστείες.

Ωστόσο, τα ποσοστά εξιχνιάσεων είναι τραγικά λίγα, όπως εκτιμούν και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Μόλις το 9% των κλοπών και διαρρήξεων που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων εξιχνιάζεται. Παρόμοιο είναι το ποσοστό εξιχνιάσεων για κλοπές και διαρρήξεις που διαπράττονται στη βορειοανατολική Αττική.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση ότι η περιοχή των Αμπελοκήπων, από τις πολυπληθέστερες της Αθήνας και στην οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση του εγκλήματος, μένει χωρίς περιπολία της Ασφάλειας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, ενώ Χολαργός, Παπάγου και Ζωγράφου μένουν γενικώς χωρίς περιπολίες.

Ίδια κατάσταση στα Καμίνια και το Κερατσίνι, ενώ οι κάτοικοι του Γαλατσίου που πέφτουν θύματα ληστών πρέπει να περιμένουν τους αστυνομικούς από το τμήμα της Κυψέλης...

12 Δεκ 2007

Oι κακές σκέψεις που εμποδίζουν την απόλαυση της ζωής




Συχνά οι άνθρωποι παραπονιούνται για «μπλοκαρίσματα» στη ζωή τους, για κακή διάθεση, για το ότι δε μπορούν να απολαύσουν τη ζωή ενώ δεν υπάρχει κάτι που αντικειμενικά να πηγαίνει στραβά, για το ότι έχουν τύψεις και ενοχές ή για το ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί κανόνες, οι οποίοι δεν τους επιτρέπουν να νιώσουν ελεύθεροι.

Μέσα από την κλινική δουλειά μου, παρατηρώ ότι οι άνθρωποι δημιουργούν κανόνες και κανονισμούς οι οποίοι διέπουν τη σκέψη τους και τη ζωή τους, για το πώς πρέπει να ζουν, να εργάζονται, να ερωτεύονται, να έχουν κοινωνική ζωή.

Όταν κανείς έρθει αντιμέτωπος με αυτές τις αυστηρές και άκαμπτες πεποιθήσεις του μένει έκπληκτος για το πώς του γεννήθηκαν τέτοιες ιδέες και πώς καθορίζουν τη ζωή του.

Γιατί οι πεποιθήσεις έχουν τόση δύναμη:

1. Οι πεποιθήσεις είναι οι σκέψεις και οι υποθέσεις που κάνουμε σχετικά με το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα, πώς πρέπει να φέρονται οι άνθρωποι και πώς λειτουργεί ο κόσμος

2. Συνήθως οι πεποιθήσεις αυτές δεν είναι συνειδητές, δε γνωρίζουμε την ύπαρξή τους ούτε και τη δύναμη που έχουν πάνω μας. Είναι τόσο δυνατές, επειδή δεν είναι ορατές.

3. Νομίζουμε ότι οι πεποιθήσεις μας είναι «η Αλήθεια» -και έτσι γίνονται η Αλήθεια για εμάς.

4. Οι πεποιθήσεις καθοδηγούν και προσδιορίζουν τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά μας, κυριολεκτικά ελέγχουν τη ζωή μας.

Γενικές πεποιθήσεις που μπλοκάρουν

  • Πρέπει πρώτα να καλύψεις τις ανάγκες των άλλων πριν από τις δικές σου
  • Πρέπει πρώτα να ευχαριστήσεις τους άλλους πριν ευχαριστηθείς εσύ
  • Για να κάνεις κάτι σωστά, πρέπει να το κάνεις μόνος σου
  • Πρέπει κάθε μέρα να τελειώνεις αυτό που άρχισες
  • Πρέπει να είσαι διαρκώς απασχολημένος
  • Η ξεκούραση είναι πολυτέλεια
  • Πρέπει να είσαι τέλειος για όλου
  • Όποιος κοιμάται πολύ είναι τεμπέλης
  • Τα καθήκοντα μιας γυναίκας δε τελειώνουν ποτέ
  • Αν είναι να κάνεις κάτι, πρέπει να γίνει με τον καλύτερο τρόπο

Πεποιθήσεις σχετικά με τη δουλειά που μπλοκάρουν

  • Αν δε δουλεύεις σκληρά πολλές ώρες, δε θα πας μπροστά
  • Σκληρή δουλειά = λεφτά = επιτυχία
  • Όταν σε βλέπουν με τις ώρες στο γραφείο σημαίνει ότι είσαι αφοσιωμένος
  • Δε χρειάζομαι διαλείμματα
  • Δεν επιτρέπεται να λέμε Όχι
  • Tο να ζητήσουμε βοήθεια είναι σημάδι αδυναμίας
  • Αν ο προϊστάμενος είναι εκεί, πρέπει και εγώ να είμαι εκεί
  • Πρέπει να είμαι διαθέσιμος στη δουλειά 24 ώρες το 24ωρο.
  • Το να είσαι «σκλάβος» στη δουλειά είναι παράσημο
  • Κάνε οτιδήποτε για να πετύχεις, να πας μπροστά

Όλες οι παραπάνω φράσεις προέρχονται από αληθινούς ανθρώπους. Δεν είναι λοιπόν περίεργο πως όταν οι άνθρωποι σκέφτονται έτσι, δεν έχουν ούτε χρόνο αλλά ούτε και ισορροπία στη ζωή τους.

Οι φράσεις που περιέχουν «πρέπει» είναι συνήθως προσωπικές πεποιθήσεις και όχι η αναντίρρητη πραγματικότητα (π.χ. πρέπει να σιδερώσω όλα τα ρούχα/πρέπει να γράψω την αναφορά της Δευτέρας και να την έχω έτοιμη από Πέμπτη βράδυ για να είμαι σωστή).

Οι γενικεύσεις και οι κρίσεις τύπου «όποιος φεύγει νωρίς από το γραφείο είναι τεμπέλης» είναι επίσης πεποιθήσεις. Το πρόβλημα με αυτές τις «κατασκευασμένες» πεποιθήσεις είναι ότι δε προσφέρουν κάτι καλό.

Για να αποκτήσει κανείς καλύτερο έλεγχο και ισορροπία στη ζωή του, προτείνονται τα εξής:

  1. Βρείτε ποιες σκέψεις κάνετε που έρχονται σε αντίθεση με την ισορροπία και την ξεκούραση
  2. Βρείτε αντεπιχειρήματα σε αυτές τις πεποιθήσεις. Σταματήστε να τις δέχεστε σαν την μόνη αλήθεια. Δες τε τις με κριτική ματιά. Συνειδητοποιήστε ότι πρόκειται για μια προσωπική εκδοχή του τι είναι καλό και σωστό, αλλά υπάρχουν και άλλες πεποιθήσεις.
  3. Επαναπροσδιορίστε τις σκέψεις που σας περιορίζουν και αντικαταστήστε τις με νέες πεποιθήσεις (ή επεκτείνετέ τις ώστε να μην είναι απόλυτες και άκαμπτες).

Παραδείγματα εποικοδομητικών πεποιθήσεων:

  • Είναι καλό και θέλω να βρίσκω για τον εαυτό μου ελεύθερο χρόνο καθημερινά
  • Η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια, είναι απαραίτητη για τη ψυχική και σωματική υγεία, για να έχω ενέργεια και να είμαι παραγωγικό άτομο
  • Υπάρχουν φορές που καλό είναι να λέει κανείς Όχι
  • Tα διαλείμματα βοηθάνε στο να βελτιωθεί η απόδοση στη δουλειά
  • Μπορώ να ικανοποιήσω τόσο τις δικές μου όσο και τις ανάγκες των άλλων, μπορώ να τα κάνω και τα δύο
  • Δεν είναι ανάγκη να τα φορτώνομαι όλα-και άλλοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα εξίσου καλά με εμένα-οπότε μπορώ να κάνω κατανομής εργασιών

Συνταγή Αλλαγής

  • Αυτή την εβδομάδα παρατηρήστε τις προτεραιότητές σας -τη σειρά με την οποία κάνετε πράγματα- και παρατηρήστε πώς το σύστημα των πεποιθήσεων σας επηρεάζει τις καθημερινές σας επιλογές
  • Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις που αποκαλύπτουν τις κρυμμένες σας πεποιθήσεις που σας μπλοκάρουν («γιατί δουλεύω ατελείωτες ώρες;», «γιατί ασχολούμαι με το σπίτι ενώ χρειάζομαι ξεκούραση;»)
  • Προσπαθήστε να βρείτε από πού προέρχονται αυτές οι πεποιθήσεις ή ποιος σας τις δίδαξε
  • Συζητήστε με ανθρώπους που τους βρίσκετε ισορροπημένους και θαυμάζετε τον τρόπο με τον οποίο έχουν οργανώσει τη ζωή τους. Ρωτήστε τους για τις δικές τους πεποιθήσεις
  • Επιλέξτε μια πεποίθηση για να την αλλάξετε ή να την ξαναθέσετε με άλλα λόγια, ώστε να βοηθά στο να βρείτε ισορροπία στη ζωή σας (π.χ., αλλάξτε το «η δουλειά πριν την ευχαρίστηση» σε «δουλειά παράλληλα με την ευχαρίστηση»).

7 Δεκ 2007

Εικόνες διαφθοράς







Ενδημικό χαρακτήρα έχει πάρει η διαφθορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έκθεση που συνέταξε το υπουργείο Εσωτερικών και υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο «Βήμα», η έκθεση η οποία υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση και συντάχθηκε με βάση κανόνες που έχει θεσπίσει η ίδια η ΕΕ, εκτιμά ότι το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα -παρά τα επί μέρους μέτρα που ελήφθησαν, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά- χαρακτηρίζεται από εγγενείς, παραδοσιακά διαμορφωμένες δυσλειτουργίες που επηρεάζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών.

Ακόμη στην έκθεση γίνεται λόγος για δυσκαμψία του δημόσιου τομέα που πηγάζει από το γραφειοκρατικό, συχνά περίπλοκο και αναποτελεσματικό, θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει συνολικά τη λειτουργία του.

Το νέο σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο, που καθιέρωσε η κυβέρνηση με τον νέο Κώδικα, εκτιμάται ότι δεν επαρκεί ώστε να ανατραπούν οι εγγενείς παγιωμένες δυσλειτουργίες.

Ιστορικά, αναφέρεται στην έκθεση, η διόγκωση του αριθμού του προσωπικού που απασχολείται στις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης αφορά σε δύο κατηγορίες: πρώτον, το τακτικό προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης και το προσωπικό που απασχολείται με σχέση αορίστου χρόνου, όπου καταγράφεται αύξηση περίπου 5%· δεύτερον, το προσωπικό το οποίο απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, «οι οποίες όμως συχνά ανανεώνονταν και συχνά κατέληγαν στην ένταξη του προσωπικού αυτού στο τακτικό προσωπικό».

Η κατάσταση αυτή, όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, έχει δύο σοβαρές συνέπειες: Πρώτον, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με υψηλές και αυξανόμενες, ως ποσοστό του προϋπολογισμού, δαπάνες μισθοδοσίας από 22,1% το 1995 σε 24,1% το 2003 έναντι 21,8% της ΕΕ των «12» και 22,9% της ΕΕ των «24» το 2003 (Eurostat, Δεκέμβριος 2005).

Δεύτερον, έχει οδηγήσει συχνά σε πρακτικές παράκαμψης των αξιοκρατικών διαδικασιών πρόσληψης, με αποτέλεσμα την ανατροπή της ισότιμης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων για πρόσληψη στο Δημόσιο, την υποβάθμιση των προσόντων λόγω απουσίας ανταγωνισμού και συχνά την πρόσληψη μη απαραίτητου προσωπικού.

Σοβαρές δυσλειτουργίες καταγράφει η έκθεση και στον τομέα του κανονιστικού πλαισίου, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και καταβάλλονται με μέτρα απλούστευσης των διαδικασιών, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των δημοσίων υπηρεσιών με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η κατάσταση αυτή, επισημαίνεται στην έκθεση, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος που καθιστά δύσκολη τη διασφάλιση της διαφάνειας στις πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Συμβάλλει, με άλλα λόγια, στην «εκτεταμένη παρουσία φαινομένων διαφθοράς, τα οποία, παρά τα θεσμικά μέτρα που καταβάλλονται, έχουν αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα».

Η χαμηλή θέση της χώρας σε ό,τι αφορά τη διαφθορά επιβεβαιώνεται και από τα συγκριτικά στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, που κατατάσσουν για το 2005 την Ελλάδα διεθνώς στην 47η θέση, ενώ μεταξύ των 28 χωρών (μελών και υποψηφίων μελών της ΕΕ) την κατατάσσουν στην 22η θέση.

Η θέση αυτή της χώρας επιβεβαιώνεται ακόμη και από τα στοιχεία αδημοσίευτης έρευνας του ελληνικού Γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα.

6 Δεκ 2007

Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής





Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ) και άλλες διατάξεις», με το οποίο προβλέπεται η χρηματοδότηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Στόχος των δράσεων που χρηματοδοτεί το Ταμείο, είναι η μείωση του ποσοστού της φτώχειας στο επίπεδο του 15% μέσα στην επόμενη πενταετία, από περίπου 20% που είναι σήμερα.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών, καθώς προβλέπεται από την 1-1-2008 η χορήγηση σε αυτές του πολυτεκνικού επιδόματος. Το επίδομα αυτό απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση, τονίζει το υπουργείο.

Στόχος του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής είναι η εισοδηματική ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών με στοχευμένες δράσεις.

Το ΕΤΑΚΣ χρηματοδοτεί ολοκληρωμένα προγράμματα για την εισοδηματική ενίσχυση κατηγοριών δικαιούχων με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια, όπως αν είναι άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι ή μονογονεϊκές οικογένειες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο χρηματοδοτείται με ποσά που θα φθάσουν τα επόμενα χρόνια σταδιακά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης με 1.000 ευρώ ανά φτωχό πολίτη κατ' έτος.

Πηγές χρηματοδότησης του Ταμείου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, είναι ο κρατικός Προϋπολογισμός, που θα διαθέσει για το 2008 το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και Ειδικοί Λογαριασμοί ( Ν. 128/1975 και Ν. 2771/1999), οι οποίοι συμβάλλουν με ποσοστό έως 20% των εσόδων τους.

Η χρηματοδότηση από τους Ειδικούς Λογαριασμούς εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 900 εκατ. ευρώ ετησίως.