28 Ιουλ 2018

ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ..


Φαίνεται ότι τα μόνα οργανωμένα αντανακλαστικά που διαθέτει η Ελληνική πραγματικότητα είναι τα μοιρολόγια.. κι’αυτά καλούνται πάντοτε να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες που συνήθως απορρίπτουν όσοι ψηφίζονται γι’ αυτό. Στην παρούσα στιγμή, προκύπτει εκ του αποτελέσματος ότι οι ευθύνες δυστυχώς δεν συνάδουν στα προοδευτικά πρότυπα, αφού με κανένα τρόπο δεν υπάρχει  περίπτωση αυτοί που υποτίθεται ότι κατέχουν μακρά χειρί το ηθικό πλεονέκτημα, να έχουν υποπέσει σε οποιοδήποτε σφάλμα ή πλημμέλημα. Έτσι η ανικανότητα για άλλη μια φορά αφορά το στίγμα των άλλων και του παρελθόντος μόνο.
Ενώπιον του μακάβριου συμβάντος της απαρίθμησης των νεκρών- θυμάτων της βιβλικής καταστροφής, που συγκίνησε όλο τον πλανήτη, σας μεταφέρω ολίγα ανάλεκτα που προσδίδουν ιδιαίτερη ένταση στην περιγραφή των πρόσφατων γεγονότων. Ο Ιταλικός τύπος κατέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις εντυπώσεις που προέκυψαν από το ρεπορτάζ των απεσταλμένων δημοσιογράφων, προβάλλοντας το ερώτημα.  «Μήπως φταίει και η Ευρώπη;» Το ίδιο ερώτημα έθεσε και ο Γερμανικός τύπος. Μήπως όλη αυτή η λιτότητα που ισοπέδωσε κυριολεκτικά τον Ελληνικό λαό, είχε ως αποτέλεσμα να κάμψει και τις απαιτήσεις του για τις επιβεβλημένες δαπάνες της πολιτικής προστασίας του; Η μείωση των κονδυλίων είναι δραστική, και φέρει ανάγλυφες τις υπογραφές των κυβερνώντων από το μνημόνιο. Που τέθηκαν αβίαστα και δίχως καμία απολύτως διαμαρτυρία. Μετά από δεκαεπτά ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης! Αντιθέτως οι εικόνες των ταλαιπωρημένων πυροσβεστών, για τον ξένο τύπο προκάλεσαν συμπάθεια, αφού και εδώ η εξαντλητική  λιτότητα,  έκανε το γύρο του κόσμου σε όλο της το μεγαλείο, προβάλλοντας τις ελλείψεις σε κάθε επίπεδο, διαστρέφοντας κάθε φιλότιμη προσπάθεια.
Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ανάκαμψης του φρονήματος των Ελλήνων, είναι η αίσθηση της διάθεσης για θυσία των πολιτικών μας, για την τιμή ενός κράτους, που δυστυχώς δεν βρίσκει καμία απολύτως ανταπόκριση στους κόλπους της κυβέρνησης. Και τούτο αναπαράγει τη διασπορά της σύγχυσης που έχει σπείρει δυστυχώς η φερόμενη ως προοδευτική διανόηση. Περιφρόνηση της λαϊκής οργής με απόδοση αποκλειστικής ευθύνης του λαού από πρώτης προβολής Υπουργό της, κατασυκοφάντηση της απαίτησης του κόσμου για άμεση απόδοση ευθυνών, και χυδαία μεταχείριση του ως παθητικού δέκτη των συνεπειών και μόνο, όπως ψέλλισε ο μη παραιτηθείς τελικά αρμόδιος Υπουργός.
Σε αυτό το αδιέξοδο η πολιτεία φέρει τη μείζονα ευθύνη για τις αναρχούμενες προσωπικότητες τις οποίες διαπλάθει, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές, όταν βρίσκουν τρόπο να βρεθούν στα ύψιστα αξιώματα, αποδεικνύονται λειψοί, και δεινοί παρατηρητές, περιγράφοντας τα πράγματα εκ του μακρόθεν και συμβιβάζονται σύντομα με τις πιο επιπόλαιες εξηγήσεις του τύπου -περί φυσικών φαινομένων, και ασύμμετρων απειλών- υιοθετώντας το σκεπτικό του ότι, στα δικαιώματα μας φταίνε πάντα οι άλλοι, με άμεση καταφυγή στην ασφάλεια που προσφέρει η υιοθέτηση του εύκολου και βολικού άλλοθι…

8 Ιουλ 2018

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ


Εν μέσω θερινής ραστώνης, βρίσκουν την ευκαιρία όσες υπόλοιπες σκέψεις  που έχουν πάρει σειρά να εξωτερικευθούν.  Το επιβάλλουν οι χαμηλές αντιστάσεις που μας ειδοποιούν ότι είναι ώρα να αλλάξουμε στάση και προσλαμβάνουσες.  Αφορμή γι’αυτό το κείμενο, η πολύ μεγάλη συναυλία του «όλοι μαζί μπορούμε» με αφιέρωμα στον Τσιτσάνη. Ήταν η τρίτη κατά σειρά, στο «Καλλιμάρμαρο» και με αυτή την προοπτική τείνει να εξελιχθεί σε θεσμό. Αν και κατά καιρούς διάφοροι αμφισβήτησαν τα κίνητρα των οργανωτών, δεδομένου ότι δεν κατάφεραν αυτοί να την οργανώσουν. Μου θυμίζει κάτι που πολύ εύστοχα είχε επισημάνει ο Γκάντι: Την πρώτη φορά θα σε αγνοήσουν, τη δεύτερη θα σε λοιδορήσουν, την τρίτη θα σε πολεμήσουν, την τέταρτη κέρδισες!
Να ένα ικανό παράδειγμα προς μίμηση. Να τι χρειάζεται για να υιοθετηθούν κάποια πράγματα που με κανέναν άλλο τρόπο δεν θα υπήρχε περίπτωση να γίνουν πράξη. Κάτι που παρέσυρε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο να συμμετέχει σε μια προσπάθεια που από τη γένεσή της μέχρι και σήμερα έχει αποφέρει εκπληκτικούς και απρόσμενους καρπούς στην αλληλεγγύη της συνεισφοράς και της συμμετοχής, στην ανάγκη και το πρόβλημα του πλησίον. Τέτοιες ενέργειες κινητοποιούν την ευαισθησία του κόσμου, διότι στοχεύουν σε συναισθηματικές χορδές που συνδέουν εκ βαθέων το κοινό DNA μας. Και σταθερά εκβάλουν την αφυπνιστική δύναμη που τόσο έχουμε ανάγκη να τροφοδοτήσουμε τη μνήμη μας.
Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που απωθεί όμως τον καλλιτεχνικό κόσμο να συνδράμει την προσπάθεια των απλών πολιτών και να στηρίξει την αντίθεσή τους στη συμφωνία για το Μακεδονικό. Είδατε μήπως κάποιο μεγάλο όνομα καλλιτέχνη ή διανοούμενου να συμμετέχει στην δύσκολη και πολλές φορές αδιέξοδη προσπάθεια του κόσμου. Φυσικά εκτός του Μίκη.  Και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Είμαστε τόσο προσεκτικοί ταγοί των συμβόλων και των ταυτοτήτων που συγχέουμε το πατριωτικό αίσθημα με τον άκρατο εθνικισμό; Μήπως έχει δοθεί η εντύπωση ότι, ότι έχει κατακτηθεί με αίμα, αυτομάτως τυγχάνει καταδικαστέο, μη προοδευτικό και απαξιωτικό κάθε πιθανής προοδευτικής έγκρισης; Ποιος είναι αυτός ο αρχέγονος φόβος που εμποδίζει το καλλιτεχνικό στερέωμα να ταυτιστεί με το «ίνδαλμα πολιτισμού» και ακολουθεί τις περισσότερες φορές την πορεία μιας κοινωνίας ακοινώνητων ανθρώπων;
Είναι πολύ λυπηρό να αναζητά η κοινωνία, την έμπνευση της στήριξης από τα τέκνα της αίγλης της. Των κορυφών του πνευματικού της κατορθώματος, της τέχνης και της ποίησης, της γραφής και του θεατρικού δράματος. Και να εισπράττει την καθυστέρηση, την καθίζηση και την υποβάθμιση των αξιών της. Και πίσω από την ταυτότητα του κατ’ ευφημισμόν πολίτη, να εκχωρεί την διαχείριση των απαιτήσεών της σε επαγγελματίες της εξουσίας. Η μόνη πιθανή εξήγηση θα ήταν η σύγχυση στην οποία ο περισσότερος  πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος περιδινίζεται στην αναζήτηση των προτεραιοτήτων που κάθε φορά υπόκεινται στην αυθαιρεσία των αρχόντων.