29 Δεκ 2008
Κρίση των θεσμών του κράτους
Ηχηρότατο σήμα κινδύνου για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της διακυβέρνησης συνιστά ο Ελληνικός Δείκτης Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς όπως διαμορφώνεται με βάση την ετήσια έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής», η οποία καθιερώθηκε πέρυσι.
Από τη φετινή μέτρηση προκύπτει ότι η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων, των κυβερνήσεων και της κρατικής διοικητικής μηχανής παραμένει ολοκληρωτική. Ειδικότερα, από τους σαράντα οκτώ θεσμούς απ' όλες τις περιοχές της κοινωνικής ζωής που συνολικά μετρούνται στην έρευνα, τα πολιτικά κόμματα κατατάσσονται και πάλι στην τελευταία (48η) θέση. Οι κυβερνήσεις καταλαμβάνουν την προτελευταία (47η) θέση -έναντι της 42ης το 2007- και τα υπουργεία την 44η. Επίσης, η τηλεόραση δείχνει να αποδοκιμάζεται και φέτος κοινωνικά, αφού καταλαμβάνει μόλις την 42η θέση. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο μόνος πολιτικός θεσμός που εξακολουθούν να εμπιστεύονται οι πολίτες, τοποθετώντας τον στην 3η θέση. Τις πρώτες θέσεις του δείκτη καταλαμβάνουν και φέτος η Πυροσβεστική και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
22 Δεκ 2008
18 Δεκ 2008
Καταργήστε το «άσυλο»
Καθημερινή
Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη
Την περασμένη Παρασκευή ο συνάδελφος και πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, ο Αγγελος Στάγκος, έγραφε ορθά κοφτά στην «Καθημερινή»: «Καταργήστε το πανεπιστημιακό άσυλο». Θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική αυτή προτροπή: Καταργήστε το άσυλο. Και αν δεν μπορείτε λόγω συνταγματικού κωλύματος, εφαρμόστε τους νόμους για το άσυλο. Οχι μόνο για τους πολύ σοβαρούς λόγους που απαριθμεί ο Αγγελος Στάγκος (ότι είναι η κεντρική εστία εκτροπής της λαϊκής δυσαρέσκειας), αλλά και για μερικούς πρόσθετους:
Το «πανεπιστημιακό άσυλο» είναι πλέον ένα πελώριο ψέμα, που μια μικρή μειοψηφία μάς υποχρεώνει διά της βίας να το ανεχόμαστε και να το... σεβόμαστε. Είναι ψέμα ότι εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αντιθέτως, υπάρχει για να καταργεί τη διαφορά των ιδεών, άρα οποιαδήποτε διακίνηση και να επιβάλλει τον τραμπουκισμό. Αυτή τη μορφή «ασύλου» βιώνουν τα πανεπιστήμια και οι ανώτατες σχολές. Και βιώνουμε όλοι και μια άλλη, τη χειρότερη μορφή «ασύλου». Ο χώρος του «ασύλου» είναι χώρος ποικίλης παρανομίας και προπαρασκευής της τυφλής βίας.
Μετά το 1974 πολιτικές δυνάμεις με ευρύτατη λαϊκή στήριξη διαμόρφωσαν ένα πολίτευμα και ένα σύστημα νομιμότητας, που ουσιαστικά αυτό είναι που νομιμοποιεί τη δημοκρατική εξουσία. Η έμπρακτη εφαρμογή του πολιτεύματος και των νόμων από το 1974 και μετά παρουσιάζει κενά και ουσιαστικές παρεκκλίσεις. Δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε ότι έχουμε περιπτώσεις περιορισμού των ιδεών και της ελεύθερης διακίνησης. Οσοι το νομίζουν οφείλουν να καταγράψουν τα πραγματικά περιστατικά και να τα καταγγείλουν. Από ιδέες πραγματικά πάσχουμε και προπαντός τα πανεπιστήμιά μας. Από ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν πάσχουμε. Είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό να ανεχόμαστε μέσα στη Δημοκρατία ένα στεγανό δήθεν περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης ελευθερίας. Στην πράξη τα στεγανά αυτά καταλήγουν στην κατάργηση της δημοκρατίας και στην κατάλυση της ελευθερίας. Αυτό ακριβώς είναι το «πανεπιστημιακό άσυλο».
Ενας άλλος σημαντικός λόγος για την κατάργησή του είναι ότι διαταράσσει, συχνά ανατρέπει την ακαδημαϊκή διαδικασία, που είναι αποκλειστικά διαδικασία γνώσης και έρευνας. Γύρω από αυτόν τον άξονα διαμορφώνεται η πανεπιστημιακή κοινότητα από δασκάλους και από σπουδαστές. Δεν είναι ένα άθροισμα προσώπων, αλλά πραγματική κοινότητα με το κοινό φρόνημα, τη γνώση και την έρευνα. Οι τραμπούκοι του «ασύλου» αυτήν ακριβώς την κοινότητα διαταράσσουν, πλήττουν και καταλύουν το φρονημά της και ουσιαστικά αδρανοποιούν την ακαδημαϊκή διαδικασία, τον λόγο ύπαρξης των πανεπιστημίων.
Θα μιλήσω προσωπικά, αλλά πιστεύω ότι πολλοί θα συμφωνήσουν. Πολλές φορές είναι εξοργιστική η απάθεια και η υποκρισία των πανεπιστημιακών αρχών και πανεπιστημιακών δασκάλων απέναντι σε φαινόμενα τραμπουκισμού και βανδαλισμού που καλύπτονται από το άσυλο. Πολύ περισσότερο πανεπιστημιακών «συνδικαλιστών», που όχι μόνο τα ανέχονται αλλά και τα καλλιεργούν ή τα επικαλούνται. Πέθανε, προχθές, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, άνθρωπος με μακρά θητεία στην Αριστερά. Για να τον τιμήσουμε αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από χρόνια, ήταν από τους λίγους καθηγητές που αντιτάχθηκαν στους τραμπούκους του ασύλου όταν του ζήτησαν να εγκαταλείψει το γραφείο του και να φύγει από το κτίριο του Πολυτεχνείου. Αντιτάχθηκε με πείσμα και γενναιότητα, χωρίς ενδοιασμούς και ιδεολογικά προσχήματα. Πραγματικός δάσκαλος και αγωνιστής.
Μερικοί θεωρούν το «άσυλο», τις παρανομίες και τους τραμπουκισμούς σαν πιστοποιητικό «αριστεροσύνης» και επαναστατικότητας. Είναι κατάντημα και για την Αριστερά και για την επανάστασή της.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
-
Ενδημικό χαρακτήρα έχει πάρει η διαφθορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έκθεση που συνέταξε το υπουργείο Εσωτ...
-
Κάθε τέλος χρονιάς κάνουμε τον απολογισμό των πεπραγμένων με όποιο θετικό ή αρνητικό πρόσημο αυτό συνεπάγεται. Πάντοτε αυτές τις ημέρες γ...
-
Το χρήμα μπορεί να αγοράσει την ευτυχία, αρκεί να το ξοδέψεις σε φίλους ή σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, δείχνει μια πρωτότυπη μελέτη στον Καναδ...