23 Μαΐ 2009

Υφεση και καταναλωτισμός


Αν η καταναλωτική ζήτηση τελευταία έχει πέσει διεθνώς λόγω της οικονομικής κρίσης, γι' αυτό φταίνε οι άνδρες, αφού μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ακριβώς στις περιόδους κρίσης οι γυναίκες ψωνίζουν ακόμη περισσότερο από ό,τι συνήθως στις ομαλές οικονομικές περιόδους.

Η έρευνα έγινε από την καθηγήτρια του βρετανικού πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ Κάρεν Πάιν, συγγραφέα επίσης του βιβλίου «Sheconomics», σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου οι μισές γυναίκες δηλώνουν τρομαγμένες από την κρίση και αισθάνονται ότι η οικονομική τους κατάστασή τους έχει χειροτερεύσει.

Κι ενώ τρεις στις τέσσερις (75%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να κάνουν κάποιου είδους περικοπές στις συνολικές δαπάνες τους, την ίδια στιγμή ακόμα περισσότερες (79%) αναφέρουν ότι θα κάνουν σπατάλες σε ψώνια για να ανεβάσουν την ψυχική τους διάθεση!

Το 40% των γυναικών θεωρεί ότι η κατάθλιψη αποτελεί επαρκή δικαιολογία για τις παραπανίσιες αγορές τους στα μαγαζιά, ενώ το 60% δηλώνει ότι όταν νιώθουν «κάπως πεσμένες», είναι ένας καλός λόγος για σπατάλες. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, «αυτού του είδους η αντισταθμιστική κατανάλωση λειτουργεί ως μέθοδος ρύθμισης των έντονων συναισθημάτων».

Είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι ο πειρασμός για κατανάλωση κατακλύζει ορισμένους ανθρώπους (ιδίως γυναίκες), είτε απλώς για λόγους υλιστικής-καταναλωτικής νοοτροπίας είτε για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών-ψυχικών προβλημάτων.

Πολλοί ερευνητές έχουν παρομοιάσει αυτή την κατάσταση με εθισμό και τη θεωρούν επιδεινούμενο πρόβλημα στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία. Μια έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 6% των γυναικών και το 5,5% των ανδρών μπορούν να θεωρηθούν «ψυχαναγκαστικοί» αγοραστές/αγοράστριες.

Η νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι αυτή η συμπεριφορά όχι μόνο δεν «φρενάρεται» από μια οικονομική κρίση, αλλά μάλλον γίνεται ακόμα πιο έντονη και ψυχαναγκαστική. Ορισμένοι άνθρωποι, κατά την ερευνήτρια, χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή αλκοόλ για να τα βγάλουν πέρα με τα συναισθήματά τους, αλλά κυρίως οι γυναίκες καταφεύγουν στα ψώνια ως άμυνα απέναντι στα αρνητικά αισθήματά τους ή στη γενικότερη έλλειψη ικανοποίησης με τη ζωή τους.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι αν γυναίκες δεν μπορούν ή εμποδιστούν να ψωνίσουν, ίσως αυξηθούν τα προβλήματα νοητικής υγείας τους, όπως το άγχος και η κατάθλιψη!

Καλώς ή κακώς όμως, η έρευνα διαπίστωσε ότι όλες οι γυναίκες δεν το ευχαριστιούνται όταν ψωνίζουν. Το 25% αναφέρουν ότι έχουν αισθήματα λύπης, ενοχής ή ντροπής για τις αγορές που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που, κατά την Πάιν, θυμίζει τις αντιδράσεις των ανθρώπων και σε άλλα είδη εθισμού.

Αραγε πόσο θα έπρεπε να χαίρονται οι σύζυγοι γι' αυτά τα αισθήματα ενοχής;

Καταδίκη για δεύτερη φορά


Μια ιστορική απόφαση έλαβε Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι καπνοβιομηχανίες παραπλανούσαν εν γνώσει τους επί δεκαετίες το κοινό για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.

Το Εφετείο της Ουάσινγκτον έκρινε ότι οι καπνοβιομηχανίες παραπλάνησαν τους καπνιστές όταν συμφώνησαν μεταξύ τους να αναγράψουν την ένδειξη «ελαφρά» στα τσιγάρα, ενώ ήταν εξίσου καταστροφικά για την υγεία.

Επικύρωσε έτσι πρωτόδικη απόφαση του Αυγούστου του 2006, σύμφωνα με την οποία οι καπνοβιομηχανίες ψεύδονταν επί δεκαετίες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.

Επιβεβαίωσε επίσης την απόφαση που υποχρεώνει τις εταιρείες να αποσύρουν τις «παραπλανητικές» ενδείξεις -όπως «ελαφρά» ή «χαμηλής πίσσας»- από τα πακέτα των τσιγάρων.

Η πρωτόδικη απόφαση είχε αποφανθεί ότι μεγάλες καπνοβιομηχανίες είναι ένοχες για απάτη και παραβίαση νόμων περί προστασίας των καταναλωτών.

Η υπόθεση αυτή πιθανότατα θα παραπεμφθεί τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.