20 Νοε 2008
Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ
Τι θα μπορούσε να συμβαίνει μέσα σε ένα παραδομένο μυαλό στην καθημερινή μετακίνηση, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, από το σπίτι στην εργασία και αντίστροφα. Ποιες θα ήταν οι εικόνες την στιγμή της πτώσης των αντιστάσεων από την κούραση της μέρας ή από την σύνθλιψη της καθημερινής επανάληψης. Πολλές φορές αναρωτιέμαι κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να εστιάσω στο ζητούμενο.
«Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά» μελωδεί ο Λουδοβίκος. Πετάει η καρδιά, αιωρείται, δοκιμάζεται η αντοχή και η θέληση.
Λίγο πριν τη στροφή... Δειλινά της αποθυμιάς χρώματα. Αρχή της Ινδίκτου. Τέρμα τα ψέματα Αφιξη στον προορισμό. Γνωστός βέβαια αλλά κάθε μέρα από άλλο μονοπάτι.
Ισως μοιάζει να είναι ουτοπικό το ερώτημα που απασχολεί τον άνθρωπο πλέον. Τι ζητάει και τι επιδιώκει πραγματικά σήμερα. Ισως Δικαίωση και Ελευθερία. Δικαίωση για τις επιλογές του και ελευθερία για να τις απολαμβάνει δίχως παρεμβολές.
Είναι παράξενο επίσης πόσες εικόνες μπορούν να εναλλαχθούν μέσα από το παράθυρο ενός λεωφορείου, ή ενός Ταξί. Αναζητήστε για παράδειγμα την ημέρα τη βροχερή με τον καιρό φουσκωμένο και το νερό πρωταγωνιστή. Εστιάζοντας ως από ευρυγώνιο φακό σε μείζονες υδάτινες περιοχές (λάκους, ποταμάκια, μικροχείμαρους κ.τ.λ.) ή ζουμάροντας σε ελάσσονες ποσότητες νερού (σταγόνες, κρυστάλλους, νιφάδες κ.τ.λ.) δημιουργούνται εκπληκτικές οπτικές αντιστίξεις που αποκαλύπτουν έναν κόσμο, του οποίου την ύπαρξη αγνοούμε ή παραβλέπουμε από αδιαφορία συγγνωστή ή ασύγγνωστη. Ενας μικρόκοσμος που μοιάζει εικονικός. Αλλά είναι πραγματικός και σφύζει από ζωή.
Όταν απελευθερώνεται η παρατηρητικότητα με σκοπό την επέλασή της στο τυχαίο ή στιγμιαίο, αναζητά συνειρμούς λογικούς και μη, που όταν μεγενθύνουν το αδιάφορο, γοητεύουν και προκαλούν με την αποκάλυψη μιας άλλης αλήθειας, που χρειάζεται λίγη ελευθεριότητα για να αποκαλυφθεί το μεγαλείο της. Αυτό είναι το μεγαλείο της εικόνας. Μια δύναμη που υπερισχύει του λόγου που, ως πλήρης νοηματική και εκφραστική οντότητα, ουδέποτε στο ακέραιό της αλλά πάντα αποσπασματικά θα βρίσκει διέξοδο προβολής.
Εχω την εντύπωση ότι λειτουργεί ως αντίβαρο στη βύθιση που οδηγεί το χάος της καθημερινής επανάληψης και ως σωσίβιο στη δίνη της παράκρουσης.
Μεγάλα λόγια θα μου πείτε.. και έχετε δίκιο, αλλά για φανταστείτε αντί για όσα βλέπουμε μέσα από μια άλλη οπτική που δημιουργεί η σκέψη μας, προσγειωθούμε στην ανώμαλη πραγματικότητα, με το δάσος από σιδερένιους στύλους, να μας περιστοιχίζουν δίκην εικονικής φυλακής, την πληθώρα από τις αντιαισθητικές ταμπέλες πολλές φορές άχρηστες που δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους και κανείς δεν τις έχει απομακρύνει. Η παρωχημένη αισθητική με την κυριαρχία κάθε λογής απορριμάτων να δεσπόζει σε κάθε μας βήμα. Όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω!
Ισως αυτό που τελικά μας σώζει είναι η φυγή. Αυτό που καταφέρνει ο κάθε ένας από μας όταν αποσύρεται και εστιάζει στο σημείο αναμέτρησης με τον εαυτό του εκεί που εγκαταλείπεται να παρασυρθεί με την ασφάλεια του παρατηρητή. Ισως τούτο είναι που μας εξοπλίζει με την απαιτούμενη υπομονή στην επίθεση του ευτελούς. Ισως η ενέργεια που μας φορτίζει μέσα από αυτή τη διαδικασία να είναι το προκάλυμμα και η ασπίδα προστασίας, η ελάχιστη δόση αντοχής για την επιβίωση.
6 Νοε 2008
Εκκληση βοήθειας
Χθές έλαβα το ακόλουθο email και σας το παραθέτω ως έχει
Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Φυλακών Πατρών
Αξιότιμοι κύριοι,
συγχωρήστε μας που δεν δίνουμε τα ονόματα μας και αυτό για να μην μετατεθούμε εκδικητικά "λόγω υπηρεσιακών αναγκών", δεν σημαίνει όμως ότι περιγράφουμε παρακάτω δεν είναι αλήθεια. Είμαστε αναγκασμένοι μετά από τόσο καιρό που δεν λύνονται τα προβλήματα μας, να τα δημοσιοποιήσουμε, όχι για να "αποκαλυφθεί" ένα ακόμη σκάνδαλο αλλά για ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ καθαρά λόγους.
Είμαστε νέοι εργαζόμενοι στο χώρο της Κλειστής Φυλακής Πατρών, άνθρωποι που όλοι μας έχουμε κάνει σπουδές, κύρια στην Ανωτέρα εκπαίδευση, και πού λόγω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας υποβάλαμε τα χαρτιά μας εδώ και ένα χρόνο και προσληφθήκαμε ως Σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Πάτρα.
Δεν περιμέναμε να βρούμε μια τέτοια κατάσταση, γιατί όλοι μας λίγο η πολύ και σε εργοστάσια έχουμε δουλέψει και τετραωρίτες κ.λ.π.
Παρόλο που είμαστε τελείως ανεκπαίδευτοι και προσπαθούμε με βάση το συναίσθημα να βοηθήσουμε στην καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων (γιαυτό ότι και εάν έκαναν, πάνω από όλα είναι άνθρωποι που χρίζουν τουλάχιστον το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων.
Εμείς ως εργαζόμενοι εκτός ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποφέρουμε από την ΜΟΝΙΜΗ (που ούτε κτήνη δεν μπορούν να υποφέρουν) δυσωδία, να κάνουμε κυριολεκτικά ¨σλάλομ¨ ανάμεσα σε σάπια φαγητά, σκουλήκια, ποντίκια και κολλημένες ακαθαρσίες μηνών, πατώντας πάνω σε ένα μαύρο ζελέ βρωμιάς, το χειρότερο όμως όλων είναι το μεσαιωνικό ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ωράριο εργασίας, δηλαδή να μην παίρνουμε ΟΥΤΕ ΡΕΠΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο εργασιακό χώρο. Αυτό φυσικά δεν υπόκειται σε αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας).
Αν και παλιότεροι συνάδελφοι, καταθέσαν υπόμνημα στον προϊστάμενο Αρχιφύλακα για να βελτιωθεί το ωράριο, η απάντηση ήταν η πλήρης απαξίωση και αδιαφορία. (λες και είμαστε σκλάβοι)
Φανταστείτε λοιπόν εργαζόμενους που πρέπει καθημερινά να πρέπει να εξυπηρετούν πάνω από 800 κρατούμενους, και κάθε περίπτωση να χρήζει ξεχωριστής σημασίας, εμείς να είμαστε σε κατάσταση συνεχούς κούρασης, γιατί απλά ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ η τοπική διεύθυνση και αρχιφυλακείο.
Ότι υπάρχει όχι απλώς υπερκάλυψη στους χώρους κράτησης δεν αποτελεί, δυστυχώς είδηση, το ότι οι κρατούμενοι στοιβάζονται ανά 11 η 12 σε χώρους για 5 άτομα, εάν δεν είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ τότε πως αλλιώς να χαρακτηρισθεί? Αυτό βέβαια έχει να κάνει με αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης που ελπίζουμε σε λίγο καιρό θα βελτιωθεί με τη λειτουργία των νέων καταστημάτων.
Το ότι δίνεται ΕΝΑ ρολό χαρτί τουαλέτας σε κάθε κρατούμενο ΤΟ ΜΗΝΑ έχει να κάνει με αποφάσεις της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας).
Το ότι δεν λειτουργεί κανένα πρόγραμμα εκμάθησης η σεμινάριο η σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ποιός φταίει γι αυτό?
Το ότι δεν πλένονται οι κοινόχρηστοι χώροι (προαύλια κρατουμένων) με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αφόρητη βρώμα που ούτε στα πιο βρώμικα βουστάσια δεν υπάρχει, αυτό έχει να κάνει με αδιαφορία της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας). (τηλ. 2610 647254, 2610 647253)
Οι ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει στα προαύλια, συνέπεια της μη ύπαρξης ούτε ενός κάδου για απορρίμματα, με συνδυασμό είτε με τις υψηλές θερμοκρασίες είτε με την συνεχή υγρασία, δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο δυσωδίας αλλά για αρρώστιες που και λόγω του υπερπληθυσμού που από τη μια στιγμή στην άλλη θα δημιουργήσουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΕΠΙΔΥΜΙΕΣ.
Η μη ύπαρξη κάδων μέσα στη φυλακή εάν δεν είναι θέμα της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας) τότε ποιανού είναι?
Εάν συλλογιστείτε ότι καθημερινά δύο φορές την ημέρα πετάγονται όγκοι σκουπιδιών, για 24 κάδους και πλέον, από ένα χώρο που "φιλοξενεί" πάνω από 800 άτομα (ένα κανονικό χωριό δηλαδή), χωρίς να γίνεται έστω υποτυπωδώς ανακύκλωση του χαρτιού και μετάλλου, φανταστείτε τι σπατάλη γίνεται? κάτι που αδιαφορεί τελείως η Τοπική Διεύθυνση.
Αξιότιμοι κύριοι,
των Μέσων Ενημέρωσης ελπίζουμε και σας ζητάμε να βοηθήσετε, έστω με την δημοσιοποίηση, αυτών των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κ.Φ.Πατρών
υ.γ. Να μας συγχωρήσετε γιατί δεν δίνουμε τα ονόματα μας αλλά η μόνη αλήθεια είναι ότι ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ με όλη τη σημασία της λέξης να μην βρεθούμε "λόγω υπηρεσιακών αναγκών" μετατιθέμενοι εκδικητικά.
Δυστυχώς στην υπηρεσία μας ισχύει "ότι δεν ακούγεται σημαίνει ότι λειτουργεί καλά" και άρα το Υπουργείο θεωρεί ότι η τοπική διεύθυνση (Διευθυντής -Αρχιφύλακας) δουλεύει καλά, όσο δεν υπάρχουν παράπονα.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
στις φυλακές δεν ζούν σκλάβοι, δεν εργάζονται σκλάβοι
ΑΝΘΡΩΠΟΙ είμαστε
1 Νοε 2008
6 σημεία για τα Ιντερνετ καφέ
...Χωρίς έλεγχο και χωρίς περιορισμούς, ακόμα και χωρίς την έγκριση των γονιών τους, ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα μπορούν οι ανήλικοι να επισκέφτονται τα Ιντερνετ καφέ, αφού δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καθορίζει τις ιδιαιτερότητες πρόσβασης των παιδιών σε αυτά.
Τους κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία των ανηλίκων επισήμαναν χθες σε κοινή σύσκεψη 21 φορείς που ασχολούνται με θέματα παιδιών και εφήβων υπό την ομπρέλα του Συνηγόρου του Παιδιού, του υποίου πρωτοβουλία ήταν και η χθεσινή συνάντηση.Ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Μόσχος τόνισε χθες ότι είναι αντίθετος σε μια γενική απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στα Ιντερνετ καφέ, αφού κάτω από προϋποθέσεις αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά για την εκπαίδευση, την επικοινωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους, όμως πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας. Και οι 21 φορείς συμφώνησαν κατάρχην στη θέσπιση έξι σημείων για την προστασία των παιδιών, που είναι:
1. Να καθιερωθεί υποχρεωτικά και να ζητείται η έγγραφη-έγκριση των γονιών για τα παιδιά που πηγαίνουν σε Ιντερνετ καφέ και είναι κάτω των 14 ετών.
2. Να απαγορεύεται η επίσκεψη παιδιών κάτω των 16 ετών σε Ιντερνετ καφέ μετά τα μεσάνυχτα.
3. Να καθιερωθεί σύστημα χρονοχρέωσης για ανηλίκους, που θα καθορίζει μέγιστο χρόνο χρήσης υπηρεσιών Ιντερνετ την ημέρα.
4. Να θεσμοθετηθεί ειδική διαδικασία που θα ελέγχει αν τηρείται η νομιμότητα στα καταστήματα Ιντερνετ καφέ.
5. Να καθιερωθούν κριτήρια και να πιστοποιηθούν τα καταστήματα που θα είναι φιλικά στα παιδιά και θα διαθέτουν φίλτρα, θα απαγορεύουν το κάπνισμα, θα αυτοδεσμεύονται μέσω κώδικα δεοντολογίας και θα υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένος ενήλικος που θα επιβλέπει τους ανήλικους.
6. Να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ ιδιαίτερα για τα μέτρα που θα παρθούν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2008
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
-
Ενδημικό χαρακτήρα έχει πάρει η διαφθορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έκθεση που συνέταξε το υπουργείο Εσωτ...
-
Κάθε τέλος χρονιάς κάνουμε τον απολογισμό των πεπραγμένων με όποιο θετικό ή αρνητικό πρόσημο αυτό συνεπάγεται. Πάντοτε αυτές τις ημέρες γ...
-
Το χρήμα μπορεί να αγοράσει την ευτυχία, αρκεί να το ξοδέψεις σε φίλους ή σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, δείχνει μια πρωτότυπη μελέτη στον Καναδ...