30 Απρ 2008

Σίγουρα δεν σας αφορά!

Η οροθετική «Αλεξάνδρα» έχασε παιδί και σύζυγο από το AIDS. Η ίδια δίνει τη μάχη της για κείνη και για όλους μας


Ανωνυμία διακριτική σε απάντηση αδιακρίτων τιμητών... Η πιο γοερή απουσία στην παρουσίαση του ίδιου της του βιβλίου... Χάριν των κοινωνικών συνθηκών. Κι ας είναι στόχος της μοναδικός, η προστασία αυτής της ίδιας της κοινωνίας. Γιατί «αν είχε ενημερωθεί κι αυτή κάποτε», ίσως σήμερα να μην ήταν φορέας του AIDS. Μια παρουσίαση βιβλίου διαφορετική από τις άλλες, λοιπόν, αφού η συγγραφέας απουσίαζε από το πάνελ των ομιλητών -πιθανότατα ήταν κάπου ανάμεσα στο κοινό- πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες σε αίθουσα του Πολυτεχνείου.

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε έχει τίτλο «Και Βέβαια Δε Σας Αφορά» και το έχει γράψει η οροθετική «Αλεξάνδρα Αθηναίου». Αυτό το όνομα επέλεξε για όλους εμάς που δεν τη γνωρίζουμε και μ' αυτό υπογράφει και το βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΟΞΥ».

Η Αλεξάνδρα, που σήμερα είναι 40 χρόνων, πριν από 15 χρόνια έμαθε ότι είναι φορέας του ιού του AIDS. Λίγους μήνες πριν είχε γεννήσει έναν πανέμορφο γιο, τον Αγγελο, καρπό ενός δυνατού έρωτα με τον σύντροφό της Μενέλαο. Σήμερα η Αλεξάνδρα είναι μόνη της. Το μωρό της πέθανε αφού έδωσε έναν σκληρό αγώνα με την αρρώστια που κληρονόμησε από τους δύο γονείς του, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαν. Την έμαθαν λίγους μήνες μετά τη γέννηση του Αγγελου, όταν ανιχνεύθηκε στο αίμα του ο ιός. Εδώ και μερικά χρόνια έφυγε από τη ζωή και ο πατέρας του Αγγελου, προδομένος από την καρδιά του.

Δεκαπέντε χρόνια

Η Αλεξάνδρα τα τελευταία 15 χρόνια ζει με τον ιό τον οποίο πιθανότατα πήρε από τον σύντροφό της, παρακολουθείται από μονάδα ειδικών λοιμώξεων χωρίς να παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Μ' έναν και μοναδικό στόχο την ενημέρωση των νέων και ειδικά των γυναικών, η 40χρονη γυναίκα αποφάσισε να κάνει την αυτοβιογραφία της βιβλίο. «Για να πείσει έστω και έναν να κάνει έρωτα με τον δικό του τρόπο, με τον μόνο τρόπο, με προφυλακτικό, ώστε να ζήσει τα όνειρά του και όχι τους εφιάλτες μου», όπως μου είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο στη συνέντευξη που της είχα πάρει.

Γι' αυτό το βιβλίο μίλησαν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης, η ψυχολόγος Χριστίνα Σταματάκη, που για πολλά χρόνια υπήρξε ψυχολόγος της Αλεξάνδρας, και η Εύη Δημητριάδη που επιμελήθηκε το βιβλίο από τις εκδόσεις «ΟΞΥ». Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Μαΐστρος, επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ.

«Τι μπορείς να κάνεις;»

«Είμαι οροθετική, έχασα τον άντρα μου, το παιδί μου και ξέρω ότι έχω ένα χρόνο ζωής. Τι μπορείς να κάνεις για μένα;», ρώτησε η Αλεξάνδρα την ψυχολόγο Χριστίνα Σταματάκη όταν πήγε για πρώτη φορά στο γραφείο της πριν από χρόνια.

»Από τότε πέρασε πολύς καιρός, η Αλεξάνδρα είναι καλά, γεγονός που δείχνει, όπως είπε η ψυχολόγος, ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστής που να είναι ικανότερος από εμάς τους ίδιους, δεν υπάρχει πρόκληση στη ζωή μας που δεν είναι αντάξια των ικανοτήτων μας. «Η Αλεξάνδρα υπήρξε για μένα ένας μεγάλος δάσκαλος, έμαθα μαζί της την περίπλοκη τέχνη της ζωής».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με κλειστά μάτια. Οι Ελληνες βλέπουν το πρόβλημα μόνο όταν χτυπήσει τους ίδιους. Αυτό το βιβλίο είναι ένα μάθημα δημοκρατίας και ένα μάθημα λόγου γιατί είναι γραμμένο απλά», είπε η Λιάνα Κανέλλη, η οποία τόνισε ότι επειδή δεν πιστεύει σε καμία εκστρατεία, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ν' αγοράζει αυτό το βιβλίο και να το δωρίζει. Επίσης, υποστήριξε ότι το σύστημα είναι απίστευτα αρνητικό για να το αποδεχτεί. Το έχει πάει σε τρία τηλεοπτικά κανάλια και ουδείς αναλαμβάνει να το κάνει σενάριο, κανείς δεν αναλαμβάνει το κόστος να το γυρίσει σίριαλ. Γιατί το AIDS, όπως επισήμανε η βουλευτής, παραμένει ακόμα στίγμα.

«Καταλάβετέ με»

«Αυτό που είναι απίστευτα συγκινητικό σε αυτό το βιβλίο είναι ότι πρόκειται για έναν διαφωτισμό. Το μήνυμα δεν είναι "λυπηθείτε με", είναι «καταλάβετέ με» και, ει δυνατόν, να γίνει συνείδηση ότι ο ιός δεν απευθύνεται σε περιθωριακούς, «αλλά είναι οικουμενικός», ανέφερε ο Π. Κοροβέσης και πρόσθεσε: «Οταν θέλεις να κάνεις έρωτα πρέπει να είσαι υπεύθυνος και να μεταδίδεις αγάπη, όχι αρρώστια».

«Φύγετε από 'δώ με ό,τι συναισθήματα θέλετε και όπως σας το επιτρέπει ο εαυτός σας. Πάντως εγώ για πρώτη φορά στη ζωή μου αποφάσισα να συστήσω ν' αγοράσει κάποιος ένα βιβλίο», είπε στο τέλος της εκδήλωσης ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Μαΐστρος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε και η 22χρονη φοιτήτρια Ιουλία, η οποία όταν διάβασε το βιβλίο της Αλεξάνδρας επικοινώνησε μαζί της με e-mail.

«Δεν είναι μόνο πολίτες των τριτοκοσμικών χωρών όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα, είναι δίπλα μας», υποστήριξε η Ιουλία και πρόσθεσε ότι αυτοί που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν χρειάζονται τη λύπησή μας, αλλά την πλήρη αποδοχή μας.

12 Απρ 2008

Το Πάσχα στην ελληνική ποίηση



«Λαμπρή», αιώνες κι αιώνες πριν, ονόμασε ο λαός μας το Πάσχα. Πανάρχαιη η λέξη, μετέφερε το πανάρχαιο αισιόδοξο μήνυμα του αέναου κινούμενου κύκλου της ανθρώπινης ζωής και της φύσης, της νίκης της ζωής επί του θανάτου, του ερχομού του «Ανώτατου Αγαθού», δηλαδή της γεμάτης λαμπρό φως άνοιξης. Πανάρχαιη και η καταγωγή των χριστιανικών μύθων και περί των παθών του θεανθρώπου και της εκ νεκρών «ανάστασής» του, «έθρεψε» και την ποιητική μούσα του λαού μας, δημώδη και έντεχνη. Μέσω της ελληνικής ποίησης - με χαρακτηριστικά αποσπάσματα δημοτικών ποιημάτων, καθώς και ποιημάτων σημαντικών παλαιότερων και νεότερων ποιητών - θελήσαμε να γιορτάσουμε φέτος τη γιορτή της άνοιξης. Η ποιητική περιήγησή μας στο «θείον» πάθος και την «Ανάσταση» αρχίζει με έξι στίχους από τον αριστουργηματικό «Επιτάφιο Θρήνο», ανωνύμου ποιητή.

«Ω γλυκύ μου έαρ,/ γλυκότατόν μου τέκνον,/

πού έδυσου το κάλλος;

Η δάμαλις τον μόσχον,/ εν ξύλω κρεμασθέντα,/

ηλάλαζεν ορώσα.

Ω φως των οφθαλμών μου,/ γλυκύτατόν μου

τέκνον,/ πώς τάφω νυν καλύπτει.

4 Απρ 2008

Συνήγορος του πολίτη και παραβάσεις δικαιωμάτων


Σωρεία παραβάσεων στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών, Ελλήνων και αλλοδαπών, διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή του για το 2007 ο Συνήγορος του Πολίτη.

Πρωταθλητής στην παράνομη αυτή πρακτική αναδεικνύεται ο δημόσιος τομέας, υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες και άλλοι φορείς. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων κωφεύουν στις επώνυμες καταγγελίες για βάναυση κακοποίηση ανθρώπων από αστυνομικά όργανα και για απάνθρωπη συμπεριφορά των λιμενικών. Αρνούνται να συμμορφωθούν με τις επιταγές του νόμου, απαγορεύουν την πρόσβαση ελεγκτικών μηχανισμών στο άβατο των υπηρεσιών τους, εκτρέφουν διαδομένες κοινωνικές διακρίσεις και «κάνουν τα στραβά μάτια» σε ρατσιστικού τύπου συμπεριφορές.

Χιλιάδες είναι οι πολίτες που δίνουν καθημερινά σκληρή μάχη με την απίστευτη δημόσια γραφειοκρατική μηχανή, προκειμένου να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους.

Πέρα από τις καταγγελίες για βασανισμούς κρατουμένων, αλλά και λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου (όπως έδειξε η έκθεση proAsyl), ο χάρτης των καταπατημένων δικαιωμάτων περιλαμβάνει πολλές ακόμη «ανεξερεύνητες» περιοχές.

Ενδεικτικά:

* Ο Συνήγορος συνιστά στους πολίτες που συλλαμβάνονται λόγω εσφαλμένων καταχωρίσεων σε διωκτικά έγγραφα να διεκδικήσουν στα δικαστήρια αποζημίωση από το Δημόσιο.

* Υπόδικος κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, με ειδικά προβλήματα υγείας, χρειάστηκε να προσφύγει στο Συνήγορο για να ανταποκριθεί η φυλακή στο αίτημά του να του χορηγηθεί ειδική διατροφή, καθώς και να μεταχθεί σε νοσοκομεία για εξειδικευμένες εξετάσεις!

* Οι μεταγωγές κρατουμένων παραμένουν αδιαφανείς. Κανένα σκεπτικό δεν κοινοποιείται στους κρατούμενους.

* Το υπουργείο Παιδείας επιμένει να αρνείται να συμμορφωθεί με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να μην επιτρέπει στους υποφήφιους φοιτητές πρόσβαση στα γραπτά των εξετάσεων εισαγωγής τους!

3 Απρ 2008

Ακατάλληλο το 1/3 των προϊόντων που ελέγχθηκαν το 2007 στο «ράφι»


Ακατάλληλο ως προς τη χημική σύνθεση είτε ως προς τη σήμανση/συσκευασία του, βρέθηκε πέρυσι το 1/3 των ελληνικών και ξένων προϊόντων, που ελέγχθηκαν, με τα απορρυπαντικά να φιγουράρουν στην πρώτη θέση της «μαύρης λίστας».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν την Τετάρτη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στελέχη του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) οι παραβάτες, που κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα σε περίπου 300 δείγματα προϊόντων (μεταξύ των οποίων το 25% ήταν απορρυπαντικά, 25% σχολικά είδη, 15% εποχικά και είδη σπιτιού και 10% χρώματα-διαλύτες).

Από το σύνολο των ακατάλληλων προϊόντων, στο 1/3 το πρόβλημα εντοπιζόταν στη σύνθεση (ακατάλληλες ουσίες ακόμη και σε σχολικές γόμες) και στα 2/3 σε θέματα σήμανσης/συσκευασίας

Στη διάρκεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν πέρυσι στα τελωνεία για τη χημική σύνθεση και τη συσκευασία εισαγόμενων ειδών, εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν 116 ακατάλληλα προϊόντα, με κύριες χώρες προέλευσης: Κίνα (24%), ΗΠΑ (15%), Τουρκία (15%) και Ινδία (13%).

Χημικός ...«πόλεμος» ενόψει 2018

Οριστικό φρένο προσδοκά να βάλει η ΕΕ στους επίδοξους παραβάτες με τη κοινοτική νομοθεσία REACH βγάζοντάς τους εκτός αγοράς. Συγκεκριμένα, για κάθε ουσία (αυτούσια ή συστατικό παρασκευάσματος/αντικειμένου), που παράγεται ή εισάγεται στην ΕΕ, σε ποσότητα μεγαλύτερη των 1.000 κιλών, θα πρέπει να γίνεται καταχώριση -μέσω τεχνικού φακέλου- στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών, στο Ελσίνκι.

Μη καταχώριση θα σημαίνει ότι η ουσία δεν μπορεί ούτε να παραχθεί, ούτε να εισαχθεί και να χρησιμοποιηθεί.