Οι εθελοντές που ξόδεψαν χρήματα για τον εαυτό τους ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από τους αλτρουιστές, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η ευτυχία ενός ανθρώπου τείνει να αυξάνεται όσο μεγαλώνει το εισόδημά του, όχι όμως επ' αόριστον: Από τη στιγμή που κάποιος ξεπερνά το όριο της φτώχιας, το χρήμα παύει να έχει μεγάλη σημασία για την ικανοποίηση που νιώθει για τη ζωή του.
«Θέλαμε να ελέγξουμε τη θεωρία μας ότι ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύει τα χρήματά του ο κόσμος είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικός με το πόσα χρήματα κερδίζει» εξηγεί η καθηγήτρια Ψυχολογίας Ελίζαμπεθ Ντιούν, επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.
«Ανεξάρτητα του εισοδήματος κάθε εθελοντή, όσοι ξόδεψαν χρήματα για άλλους ανέφεραν μεγαλύτερη ευτυχία, ενώ αυτό δεν συνέβη με όσους ξόδεψαν περισσότερα για τον εαυτό τους» αναφέρει.
Η μελέτη της Δρ Ντιουν βασίστηκε σε τρία πειράματα:
Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές ρώτησαν 632 Αμερικανούς πόσα χρήματα κερδίζουν, πού τα ξόδευουν και πόσο ευτυχισμένοι είναι. Διαπιστώθηκε ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος και συνολικών εξόδων, όσο περισσότερο ξόδευε κανείς για τους άλλους (δώρα, δωρεές), τόσο υψηλότερα έτειναν να είναι τα επίπεδα ευτυχίας του.
Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα ευτυχίας 16 ατόμων πριν και μετά τη λήψη ενός μπόνους από τις εταιρείες στις οποίες εργάζονταν. Όσοι ξόδεψαν μέρος του μπόνους για άλλους ανθρώπους ήταν και πάλι πιο ευτυχισμένοι.
Τα δύο αυτά πειράματα, σχολιάζει το Nature.com, αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα εάν η γενναιοδωρία φέρνει την ευτυχία, ή αν απλά η γενναιοδωρία είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που είναι ούτως ή άλλως ευτυχισμένοι.
Το ερώτημα αυτό απαντάται από το τρίτο πείραμα: Οι ερευνητές έδωσαν σε 46 φοιτητές φακέλους που περιείχαν 5 ή 20 δολάρια και τους ζήτησαν να τα ξοδέψουν την ίδια ημέρα είτε για τον εαυτό τους είτε για άλλους. Όσοι τα ξόδεψαν για τον εαυτό τους δήλωσαν στο τέλος λιγότερο ικανοποιημένοι. Επιπλέον, το ύψος του δώρου δεν φάνηκε να σχετίζεται με την ικανοποίηση.
Το εντυπωσιακό φαινόμενο υποδεικνύει ότι η αλτρουιστική διαχείριση του χρήματος είναι σημαντικότερος παράγοντας για την ευτυχία από ό,τι θα περίμενε κανείς.
«Το να ξοδεύουμε χρήμα για τους άλλους ίσως προσφέρει έναν πιο γρήγορο δρόμο προς την ευτυχία από ό,τι το να ξοδεύουμε χρήματα για τον εαυτό μας» τονίζει η Δρ Ντιούν στο BBC.
Η γενναιοδωρία και η φιλανθρωπία έχουν σίγουρα την αξία τους, ωστόσο είναι απίθανο να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την κατάκτηση της ευτυχίας. Όπως επισημαίνει το Nature.com, οι Αμερικανοί κατέχουν το ρεκόρ όσον αφορά την κατά κεφαλήν φιλανθρωπία, ωστόσο υστερούν σε επίπεδα ευτυχίας σε σχέση με τους πιο «σφιχτοχέρηδες» Αγγλους και Ολλανδούς.