25 Νοε 2007

Γραφειοκρατία το μεγαλείο σου!


Μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% έως το 2012 ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα, επισημαίνοντας σε έκθεσή της ότι ετησίως στοιχίζει στη χώρα το 6,8% του ΑΕΠ, ή 15 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής φέρνει στη δημοσιότητα την έκθεση της Κομισιόν, η οποία κατατάσσει τη χώρα σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη, πολύ πίσω από τους δυτικούς εταίρους, μαζί με τις ανατολικοευρωπαϊκές δημοκρατίες, και ζητεί επειγόντως μέτρα, με κοινοτική οδηγία που επιβάλλει στην Ελλάδα να μειώσει το κόστος της γραφειοκρατίας κατά 25% ως το 2012.

Στις 13 και 14 Μαρτίου 2007 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υλοποιώντας την 2004/27/ΕΕ Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να μειώσουν τα «διοικητικά βάρη» κατά 25% ως το 2012, με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, την εξοικονόμηση περίπου 150 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες της Ένωσης ενεχείρισαν στον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη μελέτη για το «κόστος της γραφειοκρατίας» στα κράτη-μέλη, από την οποία προκύπτει ότι για την Ελλάδα αποτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ ετησίως.

Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ενωσης, από κοινού με τις Δημοκρατίες της Βαλτικής. Με μέσο όρο για την Ευρωπαϊκή Ενωση 3,5%, το «κόστος της γραφειοκρατίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Σουηδία κυμαίνεται στο 1,5% του ΑΕΠ, στην Ισπανία και στην Ιταλία στο 4,6%, στη Γερμανία στο 3,7%.

24 Νοε 2007

Στη θέση του το χρυσό Μακεδονίτικο Στεφάνι


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης εκτίθεται από την Παρασκευή το χρυσό μακεδονίτικο στεφάνι, το οποίο επεστράφη στην Ελλάδα από το Μουσείο Γκετί. Ο υπουργός Πολιτισμού Μ.Λιάπης λέει ότι το ΥΠΠΟ θα συνεχίσει να διεκδικεί από ξένα Μουσεία. Αντιδρά ο νομάρχης Σερρών για την παραχώρηση του στεφανιού στο Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από εδώ είναι σαφές. Όταν τα αρχαία αντικείμενα αποκόπτονται από το ιστορικό και φυσικό τους περιβάλλον καθίστανται αντικείμενα διακοσμητικά, αποστειρωμένα» δήλωσε ο Μιχάλης Λιάπης κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

«Στόχος είναι να εκτίθενται εκεί που ανήκουν ιστορικά, έτσι ώστε να δηλώνεται ξεκάθαρα η προέλευση, η ταυτότητα και η διαχρονική τους αξία.

» Η διεκδίκηση από ξένα Μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικού αρχαίου αντικείμενου, για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας στο Υπουργείο Πολιτισμού» εξήγησε ο υπουργός.

Ο υπουργός τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών.

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε στον υπουργό Πολιτισμού ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, όπου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των Σερραίων πολιτών για την παραχώρηση του στεφανιού στο Μουσείο Θεσσαλονίκης και όχι σε εκείνο της Αμφίπολης, παρ' ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί που ακριβώς βρέθηκε το χρυσό στεφάνι -πιθανό θεωρείται να βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών κατανοεί τον ρόλο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στην ανάδειξη των ευρημάτων της κλασικής εποχής.

«Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε τη διεθνή διεκδίκηση για την επιστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων στον τόπο τους και ταυτόχρονα τη χωροθέτησή τους στο εσωτερικό της χώρας, με αυθαίρετο τρόπο» πρόσθεσε.

Ο νομάρχης δήλωσε ότι οι Σερραίοι θα επιδιώξουν την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

*Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης συναντήθηκε με το ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Λιάπης τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 700 χιλιάδων ευρώ στο ΚΘΒΕ και 300 χιλιάδων ευρώ στην Όπερα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα.

14 Νοε 2007

Τρίτος κόσμος στην Ελλάδα

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, 16 Οκτωβρίου, είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία!

Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ 1 στα 5 παιδιά ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μιλάμε πλέον -και επισήμως;- για την κοινωνία των 2/3! Ούτε αυτοί όμως αισθάνονται ασφαλείς, αφού το 60% δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί, «εφιάλτης» που συνδέεται άμεσα με το ότι το 50% πιστεύει ότι φτωχός μπορεί κανείς να «καταντήσει» από κάποιο τυχαίο γεγονός, πχ αρρώστια, απόλυση σε προχωρημένη ηλικία. Όπως αποδεικνύεται, το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους, παρά τις επανειλημμένες «πλαστικές επεμβάσεις» εξακολουθεί να φαίνεται «χλωμό» στον πολίτη, αδύναμο να του προσφέρει ασφάλεια.

Τα στοιχεία αυτά της Κάπα Research, ήρθαν να προστεθούν στις απόψεις που υιοθετούνται από όλο και περισσότερους, περί αφανισμού της μεσαίας τάξης αφ' ενός και εφ' ετέρου περί δημιουργίας γενεών, με σημαιοφόρους στην ιδιόμορφη αυτή «παρέλαση» τους σημερινούς 30ντάρηδες, που -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- δεν περιμένουν η ζωή τους να είναι καλύτερη από αυτή των γονιών τους.

Πολλοί μάλιστα, προεξοφλούν ότι θα είναι χειρότερη, αφού η απόκτηση σπιτιού, η δημιουργία «κομποδέματος» για μια δύσκολη ώρα και πολλά ακόμη αυτονόητα για τις παλαιότερες γενιές, αποτελούν για αυτούς «όνειρα θερινής νυκτός». Το μόνο για το οποίο μπορούν να είναι «περήφανοι» είναι ότι η «γενιά των 700 ευρώ», αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τους σύγχρονους κοινωνιολόγους και οικονομολόγους. Όλοι αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνουν!

Για την επίλυση της -ομολογουμένως δύσκολης- εξίσωσης δίνεται ως δεδομένο ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών ανήλθε στα 89,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 37,3 δισ. αφορούν καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες. Ακόμη, αναφέρεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι αυτόχειρες, που βρίσκονται στην ηλικιακή κλίμακα 25-45 αποτελούν κάθε χρόνο το 38-40% του συνόλου των αυτοκτονιών. Η αυτοκτονία είναι παγκοσμίως η τρίτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 15 έως 34 χρόνων, αλλά η πλειοψηφία τους αφορά ενηλίκους, προσθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κυνική απαισιοδοξία και καταστροφολογία; Πιθανώς, αλλά φαίνεται να αποτελεί ελληνική «επιδημία» αυτός ο τρόπος σκέψης, αφού το 68,4% θεωρούν ότι η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών θα ανοίξει κι άλλο στο μέλλον.

Εκτός του 1/3 των απόλυτα φτωχών, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των σχετικά φτωχών, εξηγούν οι ειδικοί. Γιατί μπορεί ένα εισόδημα άνω των 470 ευρώ να απορρίπτει κάποιον από τη «λίστα φτωχών», δε του εξασφαλίζει όμως τα απαραίτητα για την κάλυψη των -βασικών- αναγκών.

Η διεύρυνση της φτώχειας -σχετικής και απόλυτης- καταφέρει γερά χτυπήματα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, προειδοποιούν οι ειδικοί για κοινωνικά θέματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνδικάτων και επιστημονικών φορέων. Μιλούν για «τέλος εποχής», δημιουργία «ιδιόμορφου τρίτου κόσμου» και «νέας τάξης νεόπτωχων».

Ομοφώνως υποστηρίζουν ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει, οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες και ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φτώχειας κινούνται στη λογική της «φιλανθρωπίας» και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αποτελεσματική αντιμετώπιση. Επιδόματα εξευτελιστικά, που απλώς διαχειρίζονται την εξαθλίωση, χαρακτηρίστηκαν από κάποιους.

Τέλος, προτείνουν λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν προτού η κοινωνική ειρήνη αποτελέσει παρελθόν.